Kan jeg skifte forsikringsselskab?

Spørgsmål:

Jeg har haft det samme forsikringsselskab i mange år, men er ikke tilfreds med det og ønsker derfor at skifte. Jeg synes bl.a., det er alt for dyrt. Men er der ikke noget med, at man først kan skifte forsikringsselskab efter et år, og koster det ekstra ydelser at skifte? Hvordan finder jeg det ”bedste” forsikringsselskab?

Svar:

Nej, der behøver ikke at gå et år, før det er muligt at skifte forsikringsselskab. Man kan som hovedregel opsige sit gamle (private) forsikringsselskab med 30 dages varsel til udgangen af en kalendermåned. Hovedreglen fraviges typisk kun ved korttidsforsikringer (enkeltstående rejseforsikringer, produktforsikringer osv.).

At skifte forsikringsselskab vil typisk koste et gebyr på omkring 50-60 kr. pr. forsikring, hvis den har været i kraft i mere end et år på tidspunktet for opsigelsen. Gebyret er dog væsentligt højere, hvis forsikringen har været i kraft i mindre end et år. Overgangen fra det gamle forsikringsselskab til det nye går i øvrigt endnu lettere, hvis man giver sit nye selskab fuldmagt til at opsige sine gamle aftaler. Så klarer det nye selskab papirarbejdet for en, og man undgår overlapning, eller at man måske ikke er dækket i en kortere periode. Det, man eventuelt har til gode i forudbetalt præmie, får man tilbage fra det gamle selskab.

Med hensyn til spørgsmålet om at finde det forsikringsselskab, der er bedst for dig, vil jeg anbefale at gå ind på sammenligningsportalen www.forsikringsguiden.dk. Forsikringsguiden er udviklet af Forsikring & Pension i samarbejde med Forbrugerrådet. Med Forsikringsguiden kan man hurtigt og nemt sammenligne forsikringsvilkår, priser samt klagestatistik. Man får ikke et decideret forsikringstilbud, men et overblik over de mest almindelige forsikringstypers dækninger, vilkår og pris. Prisen er baseret på de risikooplysninger og ønsker til dækning, man selv indtaster på hjemmesiden. De fleste større skadesforsikringsselskaber i Danmark er med. Forsikringsguiden omfatter bilforsikring, husforsikring, indboforsikring, fritidshusforsikring og ulykkesforsikring – dvs. de mest almindelige forsikringstyper.

Venlig hilsen
Marianne Bak Svendsen, Jurist, PolioForeningen