Klausul på børneopsparing?

Spørgsmål:

Vi er et ældre ægtepar, der begge har polio. Vi er bedsteforældre til tre dejlige børnebørn. Selv om vores penge gennem alle årene har været små, har vi betalt ind på børneopsparinger til dem alle tre. Det er planen, at de skal have pengene udbetalt, når de bliver 21 år.

Den ældste af dem er en utroligt dejlig, sød og kærlig dreng på 17 år, som imidlertid desværre har nogle psykiske vanskeligheder. Vi kunne godt allerede nu frygte, at han måske havner på bistandshjælp, og hvis det er tilfældet, så er hans børneopsparing vel spildt, for pengene var egentligt ment som et tilskud til en rejse, til en boligopsparing eller lignende. Vi har hørt fra andre bedsteforældre, at man kan sætte en klausul på børneopsparingen med en beskrivelse af, hvad pengene skal bruges til, fx ”skal bruges til indskud i bolig”.

Vi vil jo nødigt have, at pengene forsvinder på denne måde, og han har problemer nok i forvejen. Er det rigtigt, at han ikke ville kunne få bistandshjælp, når han får børneopsparingen udbetalt, og kan man sætte sådan en klausul på?

Svar:

Som lovgivningen er i dag, har man mulighed for at opnå kontanthjælp, hvis man har en formue på max 10.000 kr. Dvs. man har altså altid som enlig lov til at bevare 10.000 kr. (20.000 kr. for ægtefæller).

Der er endvidere bl.a. mulighed for at se bort fra formue, der er nødvendig for at kunne bevare/opnå en nødvendig boligstandard, eller som bør bevares af hensyn til erhvervs- eller uddannelsesmuligheder. Denne regel skal dog forstås meget konkret.

Med hensyn til det andet spørgsmål vedrørende en klausul på børneopsparingen, tror jeg desværre ikke, at nogen kommune i dag ville respektere en sådan klausul.

Venlig hilsen
Marianne Bak Svendsen, jurist