Er det min polio, der gør, at jeg ikke kan komme op at stå?

Spørgsmål:

Jeg er 75 år og har haft polio, siden jeg var barn. Jeg sidder i kørestol og har Parkinsons sygdom i mild grad. Mit problem er, at jeg nu næsten ikke kan komme op at stå mere. Mine knæ vil simpelthen ikke bære mig, og det er sket inden for den sidste måned.

De gange jeg har været hos lægen, har han sendt mig til scanning, og jeg får da besked på, at min protese i mit venstre ben sidder rigtigt. Men kan det være rigtigt, at jeg skal have så mange smerter, at jeg ikke kan røre mig?

Det samme er gældende med min højre hofte, som også er blevet skiftet. Der har jeg også mange smerter, hver gang jeg bare rører mig en smule.

Hvad gør jeg? Er det min polio, der gør det?

Svar:

Det er svært at vurdere dine problemer ud fra dit brev. Hvis det er på grund af manglende muskelstyrke, du ikke kan rejse dig op, kan du forsøge gennem let træning at få flere kræfter, så du kan komme op at stå igen. Du kan blive henvist til fysioterapi i dit nærområde eller f.eks. bassintræning, som ofte er rigtig godt til polioramte.

Hvis dine problemer skyldes smerter, er det selvfølgelig vigtigt, at du er undersøgt grundigt for årsagen til dine smerter. Smerter i hoften kan også stamme fra din ryg, som du måske ikke har fået undersøgt. Du må drøfte din situation med din læge, som kender dig og som evt. kan henvise dig til yderligere undersøgelse, behandling eller regulering af din medicin.

Du er også velkommen til at blive henvist til Specialhospitalet for Polio- og Ulykkespatienter i Rødovre, hvor du kan komme på et ophold, hvis du bor langt væk. Vi kan hjælpe dig i gang med træning.

Venlig hilsen
Merete Bertelsen, fysioterapeut

Send dit spørgsmål til brevkassen