Hvad kan jeg gøre ved mine rygproblemer?

Spørgsmål:

Jeg har gennem længere tid haft ondt i mit nederste led i rygraden. Jeg har været ved en kiropraktor adskillige gange, som har taget røntgenbilleder. Han kunne se en stramning i min venstre side, der ikke er så hårdt ramt af polio. Jeg har ligeledes været hos fysioterapeut. Min læge vil nu give mig en blokade eller sende mig til en reumatolog.

Hvad mener I, jeg skal gøre?

Svar:

Rygproblemer er desværre en plage, som mange polioramte døjer med. Som regel er årsagen, at musklerne på den ene side af rygsøjlen er svagere end den anden, hvorved rygraden trækkes skæv.

Står det på gennem længere tid, kan de muskler, der ikke har tilstrækkeligt modtræk på den anden side, blive kortere, og dermed stramme. Det er forklaringen på, at din kiropraktor kan se mest stramning i din venstre side, som ikke er så hårdt ramt af polio. Da svækkelse af musklerne hos polioramte jo er kroniske, kan en kiropraktisk behandling måske midlertidigt rette en smule op på skævheden, men nogen helbredende behandling kan det aldrig blive.

En blokade vil kunne hjælpe, men det kan også tit være midlertidigt. Længere tids effekt kan dog ses, hvis smertetilstanden er blevet en ond cirkel, hvor smerterne medfører, at musklerne spænder, hvilket igen forværrer smerterne, hvorved man spænder yderligere. I det lange løb er blokader desværre ikke nogen god løsning, fordi blokader, der gentages mange gange, giver risiko for skader på muskler og sener.

Der er mange andre måder, hvorpå polioramte kan afhjælpe rygproblemer, for eksempel fysioterapi med tilpasset træning, aflastning og varme.

Det er altså ok at få en enkelt blokade eller to, men jeg vil nu også foreslå, at du snakker med din læge om at blive henvist til og undersøgt på Specialhospitalet for Polio- og UlykkesPatienter i Rødovre eller Marselisborg.

Begge steder er der læger og fysioterapeuter, som har meget stor erfaring i at behandle rygproblemer hos polioramte. På Marselisborg kan du komme ambulant, men du kan også komme og bo tre uger i en af vores lejligheder i Rødovre, hvor undersøgelse og behandlingen vil foregå mere koncentreret.

Din læge kan finde information om henvisning via dette link: www.specialhospitalet.dk/henvisning.

Venlig hilsen
Lise Kay, overlæge