Hvorfor svækkes jeg så hurtigt?

Spørgsmål:

Jeg har siden september 2018 oplevet en voldsom svækkelse af mine muskler i højre ben, så jeg nu ikke længere kan køre min bil.

Samtidig er jeg nu bundet til min kørestol, for jeg kan kun stå ganske kortvarigt med støtte. Venstre ben har altid været lammet.

Hvorfor sker tingene så pludseligt? Jeg har fået jern intravenøst, uden effekt på musklerne. Mangler jeg evt. andre ting?

Oplever andre postpolioramte det samme, og kan der gøres noget, så jeg kan vende udviklingen?

Svar:

Det er meget almindeligt, at polioramte oplever yderligere svækkelse af deres muskulatur, og det er forskelligt, hvor hurtigt det går. Man skal dog altid undersøges for andre årsager til muskelsvækkelsen, inden man affinder sig med, at det skyldes polio.

Der kan være andre sygdomme, der giver samme symptomer, og der kan være bivirkninger ved eventuel medicin, man får, der giver muskelsvækkelse.

Du bør derfor drøfte situationen med din læge, som bør undersøge dig og gennemgå din medicin, for at se om der kan være en forklaring på din muskelsvækkelse. Under alle omstændigheder er det vigtigt, at du selv gør, hvad du kan for at vedligeholde din muskelstyrke. Det vil sige, at du resten af livet skal træne din muskulatur på et passende niveau.

Jeg vil anbefale dig, at kontakte Specialhospitalet for Polio- og Ulykkespatienter, som har fysioterapeuter med specialviden, der kan lægge et træningsprogram for dig. Det kræver en henvisning fra din læge, hvis du skal undersøges og vejledes på specialhospitalet.

Venlig hilsen

Merete Bertelsen, fysioterapeut