Kan jeg stoppe den nedadgående udvikling?

Spørgsmål:

Jeg fik polio, da jeg var 1 år, men har levet lige siden uden de store gener. De sidste år er det dog gået nedad med kræfterne i benet, og særligt de seneste måneder er det gået rigtig hurtigt nedad i begge ben. Jeg får ondt, når jeg går, og jeg skal holde mig til gelænderet for at gå på trapper.

Jeg går til fysioterapi en gang om ugen med blandet resultat. For ca. tre uger siden var mit knæ og underben stærkt hævet, så jeg opsøgte min læge, som henviste til røntgen og ultralydsscanning. Hun sagde, at jeg skal holde mit ben i ro, men jeg må godt cykle en smule på min motionscykel.

Hvad kan jeg selv gøre for at bremse denne nedadgåendespiral? Og hvor ender det, og kan I give en bare nogenlunde tidshorisont?

Svar:

Kære medlem

Det er desværre ret almindeligt at personer, der har haft polio, senere i livet oplever, at kræfterne aftager. Du har sikkert læst om begrebet post polio syndromet.

Når kræfterne aftager skal man vurdere om det skyldes, at man presser sig selv for hårdt eller man er blevet for inaktiv.

Det har betydning for, hvad man kan gøre. I mange tilfælde vil en tilpasset træning kunne afbøde den nedadgående kurve. I andre tilfælde har man måske behov for noget aflastning eller et hjælpemiddel som f.eks. en skinne til at støtte benet eller en stok.

Det er ikke en almindelig poliofølge, at knæ og underben hæver, som du beskriver, så det skal selvfølgelig undersøges nærmere, hvad du også er i gang med.

Aflastning og/eller træning kan i nogle tilfælde hjælpe på smerterne, men der er flere muligheder for smertebehandling, som du kan forsøge. Foruden medicin har nogle patienter glæde af akupunktur eller forskellige former for fysioterapeutisk behandling afhængig af hvad symptomerne er.

Hvis du vil undersøges på Specialhospitalet for Polio- og Ulykkespatienter skal du bede din læge om at henvise dig hertil.

Du kan læse om specialhospitalet på specialhospitalet.dk og om post polio på vores hjemmeside under fakta om polio.

Venlig hilsen
Merete Bertelsen, fysioterapeut