Skal der tages særlige hensyn, hvis jeg skal have ny hofte?

Spørgsmål:

Jeg havde polio som barn med lammelser i ben og hofter. Jeg har haft få mén, men nu er mine hofter dog slidt, og jeg skal sikkert have en ny hofte. Er der noget, jeg skal være opmærksom på at sige til lægerne?

Jeg har f.eks. læst, at man som polioramt kan have færre og svagere nerver og tænker, om der er risiko for, at de belastes yderligere ved en operation?

Svar:

Kære medlem

I forhold til narkose under operationen vil jeg anbefale, at du medbringer vores pjece 'Polio og operation' til den indledende samtale med narkoselægen. I nogle tilfælde skal dosis af de forskellige narkosemidler ændres lidt, når man har haft polio.

Som du selv er inde på, så fungerer nogle af dine nerver ikke mere pga. polio. Dette medfører nedsat muskelstyrke, selvom andre nerver sandsynligvis har overtaget dele af de syge nervers funktion. Hvis du har nedsat muskelstyrke omkring hoften og i benet, kan optræningen efter hofteoperationen vare længere tid end normalt, og du har nok brug for mere genoptræning, hvilket du bør drøfte med lægerne allerede inden operationen. Hvis der går noget tid, inden du skal opereres, kan du jo allerede nu starte træning, så du er i bedst mulig form.

Nerverne burde ikke tage skade af operationen, men inaktivitet efter en operation kan betyde, at musklerne i en tid bliver svagere, så det er vigtigt, at du så hurtigt, som kirurgerne tillader, kommer i gang med genoptræning. Hvis du har mange lammelser omkring din hofte, kan knoglerne være mere skrøbelige, hvilket du også kan tale med kirurgen om.

Hent pjecen Polio og operation

Venlig hilsen
Merete Bertelsen, fysioterapeut