Anmeldelse af bog om den store polioepidemi

Læs anmeldelse af bogen "Polio - Historien om den store polioepidemi i København i 1952", der er skrevet af den engelske læge Paul Warwicker i 2006.

Af Lise Kay, overlæge på Specialhospitalet for Polio- og Ulykkespatienter.

I sommeren 1952 ramte en voldsom polioepidemi Danmark. Først blev København ramt og siden resten af landet. Landet stod på den anden ende, mere end 5.000 personer blev smittet, og da sygdommen var på sit højeste, var mere end 1.500 studerende med til at håndventilere de mange smittede.

Bogen handler om de kaotiske tilstande, der var på Blegdamshospitalet i 1952, hvor den største danske polioepidemi raserede, og om hvordan den fortvivlede situation gav anledning til en ny teknik til behandling af polioramte med vejrtrækningsproblemer (teknikken med balloner, som man skulle pumpe med hånden).

Bogen beskriver levende de dilemmaer, som lægerne var i: Anæstesilæge Bjørn Ibsen, som for første gang startede behandlingen uden at vide, om teknikken kunne virke. Den ledende overlæge HCA Lassen, der kæmpede med at skaffe personale nok og sprængte alle budgetter. De unge medicinstuderende, der uden egentlig oplæring pludselig sad med børnenes liv i deres hænder.

Bogen er meget levende skrevet, let læst, og det kræver ikke særlig medicinsk viden at kunne forstå den.