De mange skal hjælpe de få

Kampen mod polio må ikke opgives.

Af Janus Tarp, formand, PolioForeningen

Hvor banalt det end lyder, så er det vigtigt, at vi ikke stopper op og undlader at få vaccineret vores børn og unge. De seneste måneder har været bekymrende læsning, hvis man har fulgt med i medierne. Der har været flere udbrud af mæslinger både i ind- og udland, og for få uger siden blev der igen fundet polio på Philippinerne, et land der ellers i årevis har været poliofrit. Lad os derfor, nu hvor der er international poliodag, den 24. oktober, få sat fokus på vigtigheden af vacciner.

Ser man overordnet på antallet af poliotilfælde, har der indtil nu i år været 173 tilfælde af polio (også kendt som børnelammelse), mod 116 på samme tidspunkt i 2018.

I forhold til mæslinger blev det tidligere på året anslået af WHO, at mere end 100.000 mennesker fra 1. januar 2018 til 1. marts 2019 var blevet smittet med mæslinger i Europa. Flere end 90 personer har mistet livet til sygdommen i denne periode.

Tvivl om vacciner kan koste liv

Og hvorfor er det gået så galt de seneste måneder? Forklaringerne er formentlig flere, men flere peger på misinformation, fejlagtige nyhedsindslag og tilsvarende, der gør folk bekymrede. Folk begynder at tvivle på, om vaccinerne er sikre, og om de virker.

I Danmark kender vi alt for godt debatten om HPV-vacciner, hvor TV2 i et program formåede at skabe usikkerhed omkring det danske HPV-vaccinationsprogram. Der gik flere år, inden myndighederne fik tilbagevist beskyldningerne i programmet, og det betød, at tilslutningen til HPV-vaccinerne dalede. Heldigvis er tilslutningen til HPV-vaccinerne nu stigende igen, men det tog tid, og de manglende vaccinationer kan på længere sigt komme til at koste menneskeliv.

I Philippinerne dalede opbakningen til vaccinationerne efter, at et forsøg med vaccinationer mod Dengue-feber ikke virkede. Det medførte, at befolkningens opbakning til andre vaccinationer også dalede med det resultat, at polio igen fik mulighed for at bryde ud.

Samme udvikling så man i Pakistan i foråret i år. To millioner pakistanske husholdninger nægtede i foråret at lade deres børn vaccinere. Dette skete samtidigt med, at flere børn er blevet testet positive for polio, som ellers var tæt på at blive udryddet i Pakistan. Årsagen var historier på Facebook om, at børnene var blevet syge efter deres poliovaccinationer. Siden foråret har Facebook forsøgt at fjerne anti-vaccineindholdet fra deres platform i Pakistan. Det er positivt, at de store nyhedsformidlere begynder at tage deres ansvar seriøst, men vi skal gerne komme dertil, hvor de gør det på forhånd, inden skaden sker.

Når man undlader at lade sit barn vaccinere med velafprøvede og velkendte vacciner, så påtager man sig samtidig et stort ansvar for andre mennesker.

Vi har alle et ansvar

Heldigvis er der nu tegn på, at de store aktører inden for formidling af nyheder, er ved at være deres ansvar bevidste. Presset på Google, Facebook og Amazon er stigende, og Facebook har bl.a. forsøgt sig med at viderestille søgninger om anti-vaccine til myndighedernes officielle vaccinationsanbefalinger.

Fra PolioForeningens side kan vi kun opfordre til, at vi alle er med til at tage et ansvar for at passe på hinanden. Det er vigtigt, at medierne er opmærksomme på, hvad de bringer ud til modtagerne, og det er vigtigt, at vi som borgere forholder os til de historier, som vi hører. Det handler om, at de mange og de indflydelsesrige skal passe på de få.

Når man undlader at lade sit barn vaccinere med velafprøvede og velkendte vacciner, så påtager man sig samtidig et stort ansvar for andre mennesker. Det er ikke alle, der kan tåle at blive vaccineret af den ene eller anden årsag, og de kan blive smittet, hvis ikke alle bliver vaccineret.

Hvis alle bliver vaccineret, opnår vi det, man populært set kalder flokimmunitet, og dermed er hele flokken sikret. Det sker desværre ikke nu.