Døden må ikke være en løsning

Døden skal ikke være samfundets tilbud til alvorligt syge mennesker eller mennesker med handicap, fastslog Janus Tarp, formand for PolioForeningen, lørdag under en debat på Egmont Højskolen.

Lørdag havde Egmont Højskolen i forbindelse med det traditionelle sommerkursus mellem PolioForeningen og Muskelsvindfonden inviteret til debat om aktiv dødshjælp.

Deltagerne var Janus Tarp, formand for PolioForeningen, bestyrelsesmedlem Ditte Guldbrand Christensen fra Muskelsvindfonden samt overlæge Svend Lings fra Læger for Aktiv Dødshjælp.

Foran en fuld sal på Egmont Højskolen fik de tre debattører lejlighed til at udveksle holdninger.

En uheldig værdisættelse af livet

Janus Tarp og Ditte Guldbrand Christensen fremførte, at man med en accept af aktiv dødshjælp får værdisat livet på en uheldig måde, ligesom man åbner for, at aktiv dødshjælp kan udvikle sig til stadigt flere grupper.

- Medmenneskelighed er for mig ikke at hjælpe folk til at dø. Medmenneskelighed er at hjælpe folk bedst muligt. Jeg frygter en glidebane, hvis vi åbner op for aktiv dødshjælp. I for eksempel Holland står aktiv dødshjælp for 4 procent af alle dødsfald. Det er mere end 6.000 mennesker om året, der får samfundets hjælp til at dø. Det er både mennesker med terminale sygdomme, mennesker med alvorlige handicap samt mennesker med psykiske lidelser. Herudover er børn nu også en del af den hollandske lovgivning, sagde Janus Tarp.

Samfundet skal ikke vælge

Ditte Guldbrand Christensen fremførte, at hun godt forstod tilhængernes holdninger, men en legalisering af aktiv dødshjælp vil ændre vores samfund.

- Med forslaget om aktiv dødshjælp får man værdisat livet, men samfundet skal ikke gå ind og vælge, om et liv er værd at leve. Det er et problem, hvis samfundet går ind og siger, at det er lovligt at slå ihjel under visse betingelser. Samfundet skal i stedet tilbyde al den hjælp, der er mulig.

DR filmede hele debatten og bringer til efteråret en tv-udsendelse om aktiv dødshjælp.