Gå til hovedindhold

Mindfulness

Mindfulness kan give dig redskaber til bedre at håndtere smerter og gøre dem mindre dominerende i dit liv.

En kvinde mediterer og finder ro.

Mindfulness er udviklet til at hjælpe mennesker med stress, smerter og kroniske sygdomme. Mindfulness kan give dig redskaber til bedre at håndtere din livssituation og eventuelle smerter på en ny måde.

Hvad er mindfulness?

Mindfulness er en form for meditation, der stammer fra buddhismen, hvor man øver sig på at være ”mindful”. Det vil sige, at man øver sig i at være nærværende og i nuet med fuld opmærksomhed på det, der er lige nu.

En del af det er også at være såkaldt ”ikke dømmende” over for sig selv, sin krop og de ting, man møder i sine omgivelser. Et nært beslægtet begreb er derfor accept, fordi mange gennem mindfulness vil øge deres evne til at acceptere, at tingene er, som de er.

En simpel google-søgning fortæller, at den oprindelige definition af mindfulness er ”at lære at bære lidelse”. Denne definition er på mange måder meget sigende, fordi mindfulness gennem evnen til nærvær og accept gør, at ens forhold til ”lidelse”, hvad end dette måtte være hos den enkelte, kan ændres.

Derved lærer man bedre at leve med og bære det, man kæmper med, snarere end at bruge al den energi, man har, på at forsøge at bekæmpe det.

Hvad kan jeg bruge mindfulness til?

Inden for mindfulness fokuseres der på at leve med smerter. Metoden går ud på at imødegå smerterne frem for at bekæmpe dem – at erkende, at de er der og få en neutral tilgang til dem.

Mindfulness er ikke en mirakelkur, der får alle smerter til at forsvinde – langt fra. Men teknikkerne kan give dig en mulighed for at sætte smerterne i baggrunden, så de ikke fylder så meget og begrænser dine udfoldelser.

Hvordan kommer jeg i gang med mindfulness?

Udover at en række forskellige behandlere anvender mindfulness og lignende former for metoder, eksempelvis afspænding, i deres behandlinger, er det også muligt selv at implementere mindfulness derhjemme. Det kan gøres ved mindre øvelser, der nemt kan passes ind i hverdagen.

Samtidig er mindfullness i høj grad en måde at tænke på, og du kan således også bruge teknikkerne med at have fuld opmærksomhed, når du laver andre ting, fx gør rent eller børster tænder.