Hvorfor går poliovirus i nervesystemet hos nogle og ikke hos andre?

Hvorfor får nogen mennesker alvorlige lammelser af poliovirus, mens andre slet ikke mærker, at de er smittet? Det vil et ph.d.-forskningsprojekt på Aarhus Universitetshospital undersøge.

Langt de fleste, som får en polioinfektion, mærker ikke, at de er blevet smittet eller har beskedne influenza-lignende symptomer. For nogle få udvikler infektionen sig dog langt alvorligere, idet den kan gå over i centralnervesystemet og give lammelser, som i varierende grad kan invalidere de smittede.

Et ph.d.-forskningsprojekt fra  Infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital skal undersøge dette nærmere.

En genetisk forklaring?

Formålet med projektet er at undersøge, om der er en genetisk forklaring på, at virus ikke går ind i centralnervesystemet og dermed ikke giver lammelser hos de fleste, som får poliovirus ned i tarmene.

I 2016 fik cirka 20 polioramte taget blodprøver med henblik på at bestemme nogle genetiske faktorer og deres indflydelse på immunsystemets forsvar mod angreb fra bakterier og virus. De foreløbige analyser kunne tyde på, at der hos polioramte er en mutation i et gen, som normalt sørger for, at virus og bakterier har svært ved at komme igennem tarmen og ind i kroppen. Det vil tage et 1-2 år endnu, før der kan drages mere sikre konklusioner.

Ideen til projektet opstod i en dialog mellem Infektionsmedicinsk afdeling, Aarhus Universitetshospital, og overlæge i PolioForeningen, Lise Kay. Projektet gennemføres som ph.d. på Infektionsmedicinsk afdeling.