Oles rigtige helte

Han er overbevist om, at modgang gør stærk. Utallige gange har han set mennesker med forudsætningerne imod sig blive vindere i livet, og det finder han stor inspiration i.
I sine unge år blev skønhedseksperten Ole Henriksen udsat for massiv mobning, og det var med til at forme hans liv. Modgangen vendte han imidlertid til en uendelig glæde over livet med et aktivt valg om at fokusere benhårdt på positivitet.

Det er svært at komme i tanke om en større optimistisk hvirvelvind end Ole Henriksen, og det er også svært at komme i tanke om en bedre repræsentant for kunsten at leve et godt og meningsfuldt liv. Derfor har han netop vundet hovedprisen ved Årets Optimister 2018.

- Jeg var meget beæret over at vinde. Noget af det første jeg gjorde til prisoverrækkelsen, efter jeg havde danset på scenen som en lille abe, var at give udtryk for, hvor meget jeg beundrede de andre vindere. Én af dem var Daniel Wagner (paraatlet, red.), som er benamputeret og blev det i en tidlig alder. At høre, hvordan han tog kampen op og blev den her talentfulde og guldmedaljevindende person med en dejlig udstråling er utroligt inspirerende, fortæller Ole Henriksen.

Han tror fuldt og fast på, at modgangen i livet kan gøre dig stærkere.

- Det ser jeg beviser på hele tiden. Modstanden i mit eget liv har grundlæggende gjort mig til en gladere person, og jeg oplever så mange fantastiske mennesker, som er blevet vindere her i livet til trods for en masse udfordringer. Det kan være mennesker med en alvorlig sygdom eller mennesker, som har fået et handicap. Dem, der læser jeres blad, de er i virkeligheden mine rigtige helte i verden, lyder det fra Årets Optimist.

Lang tur gennem Londons gader

Selvom Ole Henriksen er en overordentlig social og sprælsk personlighed, så nyder han faktisk at være alene og geare helt ned. I øjeblikket turnerer han Danmark rundt med sit musikalske foredrag ’Det bli’r en god dag’ sammen med sangerne Bryan Rice og Camille Jones. Der er fulde hus og knald på, men når han har en af sine friaftener, så behøver han ikke nødvendigvis at fortsætte i det høje tempo.

Der er simpelthen ingen grund til ikke at holde af sig selv, og der er ingen mennesker, som ikke kan give kærlighed, nærvær og omsorg videre til andre.

- Jeg har et enormt stort behov for alenetid, hvor jeg simpelthen bare oplader batterierne og slapper af. Jeg er ikke bange for at være alene. I aften har jeg tænkt mig at spise alene og se fjernsyn, fordi jeg har friaften, og jeg vil nyde det. Det er meget vigtigt for os mennesker i en travl verden, hvor der hele tiden forventes meget af én. Alenetid skal respekteres. Bagefter tager jeg brusebad og bruger mere tid på mig selv, fortæller han.

For Ole Henriksen er det vigtigt at gøre pusterum til en del af rytmen i sit travle liv:

- Når jeg rejser meget rundt på verdensscenen, jeg flyver for eksempel til London om et par dage, så kan jeg godt lide at gå en lang, lang tur alene gennem Londons gader. Det slapper jeg af ved. Så spiser jeg middag med mine kollegaer, som lander fra USA, senere. Men jeg har et behov for at kunne trække mig lidt indimellem. Som barn, var jeg jo også meget alene. Jeg havde ikke så mange kammerater, som jeg gerne ville have haft, men jeg lærte at fungere med det og finde værdi i mange andre ting i livet.

I barndommen i nordjyske Nibe var Ole Henriksen et oplagt mobbeoffer og kæmpede med dystre tanker.

- Der mødte jeg modgang i mit liv. Især som teenager kunne det være svært; hormonerne kørte i hele kroppen. Jeg så piger og drenge bliver kærester, og jeg kunne ikke helt finde ud af, hvad det ville sige at være homoseksuel, selvom jeg pludselig kiggede på drengene anderledes. Jeg tænkte meget over, hvor jeg passede ind i billedet. Passede jeg overhovedet ind? Men selv i den periode, hvor jeg faktisk overvejede at tage mit eget liv, der kunne jeg sagtens se den positive side af tilværelsen også. Når jeg eksempelvis trådte ind ad døren hjemme hos mine forældre, så skiftede jeg til den livsglade Ole, fordi det var sådan, jeg gerne ville være som person. Det forsøgte jeg hele tiden at holde fast i, siger han og supplerer:

- Samtidig havde jeg også mange kreative projekter i gang og elskede at udfolde mig. Noget andet jeg holdt meget af, og stadig gør i dag, det var hele tiden at kommunikere med andre. Nærværet og energien mellem mennesker er fantastisk. Jeg faldt altid i snak med folk, når jeg var i brugsen eller hos bageren. Jeg havde lyst til at tale med folk og åbne op.

Det er sjældent, meget sjældent, men indimellem kan Ole Henriksen også i dag mærke negative tanker og stress komme snigende.

- Når jeg mærker det, så tager jeg en samtale med mig selv, en indre dialog. For jeg vil ikke lade mig overvælde af det, det er det første, jeg tænker. Jeg siger: ’OK, Ole, nu laver du nogle strækøvelser eller mediterer’. Jeg har valgt at leve et travlt liv, så der er ofte mange ting, som jeg skal nå. Det kræver også, at man kan trives i det og kan have et overblik over sit liv, selvom der selvfølgelig skal være plads til spontanitet. Heldigvis tillader jeg mig aldrig at blive irriteret eller frustreret, lyder det fra Ole Henriksen, som tilføjer:

- Det gælder om at handle på det, hvis der er noget i dig, som ikke føles rigtig. Motion spiller også en stor rolle for mig. Hjernen er vild med, når du bruger din krop, det kan jeg skrive under på, og det viser alle undersøgelser også. Men motion kan være mange ting, og det skal selvfølgelig tilpasses din formåen og føles godt.

Ulykkesskadet kom med tupperware

Møder man modgang, så skal man turde tale om det og søge den hjælp, man behøver. Men du kan også gøre meget selv, og Ole Henriksen har helt konkrete tankemønstre, han holder af at bruge.

- Det er så vigtigt, at man tænker over, hvor værdifuldt livet er. Tæller du sammen, hvor mange ting der er positive i dit liv, så er der altid flere ting at være glad for end ikke at være glad for. Det er afgørende, at man minder sig selv om det, for det er simpelthen spild af tid ikke at være glad for sit liv, pointerer han.

Et meningsfuldt liv begrænser sig på ingen måde til penge, præstige og materialisme, hvis man spørger Ole Henriksen:

Din tilgang til livet og synet på dine evner er udslagsgivende, når det handler om at holde af sig selv.

- Hvis det bliver det vigtigste i tilværelsen, så isolerer du dig selv. Der er mange måder at have succes på her i livet. Du skal først og fremmest være den bedste udgave af dig selv og beundre og fremelske den uniqueness, du indeholder, og som vi hver især har. Du kan altid gøre det bedste med det, du har til rådighed. Giv aldrig op. Begynder man først at give op, jamen, så går det ned ad bakke, det kan ikke undgås.

Gennem sit begivenhedsrige liv har Ole Henriksen skiftet bekendtskab med mennesker i alle samfundslag og med vidt forskellige livsforudsætninger.

- Det har været berigende, virkelig berigende. For en del år tilbage arbejdede jeg for eksempel i en periode med voldsramte kvinder. Det var fantastisk at se, hvordan de kæmpede, og der var så mange af dem, som blev vindere her i livet, selvom de havde haft nogle forfærdelig oplevelser. Dem beundrer jeg meget, og det samme kan siges om den kampånd, jeg har set ved de kræftramte, som jeg blandet andet har haft fornøjelsen af at møde gennem Knæk Cancer. Jeg bliver meget rørt over at have med de her mennesker at gøre, lyder det fra skønhedseksperten, som fortsætter:

- Et andet godt eksempel er de oplevelser, jeg får under min turné. Vi var i Svendborg og efter forestillingen kom en kvinde i kørestol op til mig. Hun havde været impliceret i en ulykke, og hun havde en utrolig smittende livsglæde. Så sagde hun, at hun havde en gave til mig. Hun vidste, at jeg elsker tupperware, så det havde hun taget med til mig. Det står oppe på mit hotelværelse nu, og det var da fantastisk af hende.

Din tilgang til livet og synet på dine evner er udslagsgivende, når det handler om at holde af sig selv, som Ole Henriksen prædiker:

- Der er simpelthen ingen grund til ikke at holde af sig selv, og der er ingen mennesker, som ikke kan give kærlighed, nærvær og omsorg videre til andre. For mig selv har det også hjulpet igennem hele tilværelsen at være åben overfor andre mennesker. Det har gjort, at jeg tør vise alle dele af mig selv og min personlighed, og det synes jeg er så vigtigt at kunne.

Tekst: Martin Hungeberg
Foto: Anita Graversen