Polio-lignende virus i udbrud i USA

Siden 2014 har USA været ramt af polio-lignende udbrud, og for øjeblikket er antallet på vej op igen.

Sygdommen kaldes AFM, og siden 2014 er der registreret 414 tilfælde i USA. Alene i år er der 90 registrerede tilfælde.
AFM står for acute flaccid myelitis eller akutte slappe lammelser.

Sygdommen som skyldes et virus, der betegnes EV-D68, er ikke ukendt i Europa, og selv i Danmark er der registreret tilfælde i 2014 og 2016, dog kun med luftvejssymptomer.

"Vi ved endnu ikke, hvorfor virussen primært hærger i USA, men der er også registeret tilfælde i flere europæiske lande. Herudover er der registreret et tilfælde i Danmark, heldigvis uden lammelser til følge," siger Sofie Midgley, seniorforsker på Statens Serum Institut til polio.dk

Sygdommen blusser typisk op om efteråret og vinteren, og kommer hvert andet år. Første gang virus blev fundet var i 1962, men frem til 2014 var det sjældent set. Det første store udbrud var i 2014, derefter i 2016 og nu igen i 2018.

"Virussen smittet via luftvejene og forårsager hovedsaligt luftvejssygdom, med hoste, utilpashed, og feber. Enkelte af de smittede, især børn, udvikler efterfølgende polio-lignende lammelser," forklarer Sofie Midgley.

Udover EV-D68, der er et enterovirus, er der en anden enterovirus type, der hærger i Asien. Den type betegnes EV-A71, og her er der udviklet en vaccine.

Hvad er enterovirus?

Enterovirus er en stor gruppe vira, der i værste fald kan give alvorlige symptomer som lammelser, hjernebetændelse eller spredning af virus i blodbanen. Polio er nok den mest kendte type enterovirus, men mens polio er blevet udryddet i langt de fleste af verdens lande på grund af vaccinationer, ses der hyppigt infektioner med andre typer enterovirus.

I Danmark undersøger man løbende for disse virus typer, hvis der er påvist infektion med enterovirus.

Du kan læse mere om Statens Serum Instituts arbejde med poliovirus og andre former for enterovirus på institutettets hjemmeside.

Læs også mere om AFM på de amerikanske myndigheders hjemmeside.