PolioForeningen i spidsen for europæisk poliosamarbejde

Gurli Bechmann Nielsen blev præsident for det europæiske poliosamarbejde, European Polio Union (EPU), for to år siden, og det har været to travle år. To år, der både har båret præg af, at der er kommet nye medlemslande med i samarbejdet, samtidig med, at de polioramtes sag skal varetages bedst muligt.
Udover at være præsident for EPU, er Gurli Bechmann Nielsen formand for Kreds Vendsyssel og næstformand for PolioForeningen og UlykkesPatientForeningen.

- Vi har fået flere lande med i det europæiske samarbejde, især lande fra Østeuropa har været interesserede i komme med i samarbejdet. Det er yderst glædeligt, for kun sammen kan vi gøre noget ved f.eks. det manglende kendskab til polio og postpolio i sundhedsvæsnet rundt om i Europa, siger Gurli Bechmann Nielsen.

Udvidelsen med de nye medlemslande er dog også med til at illustrere, at den danske PolioForening er blandt de bedst fungerende foreninger i samarbejdet.

- Der er ingen tvivl om, at den danske forening er en af bedst fungerende og stærke i samarbejdet. Den unikke konstruktion med et hospital og en forening er en styrke for os. Der er ikke mange andre steder i Europa, hvor der er samme behandlingsmuligheder, som vi i Danmark har med faciliteterne i Marselisborg og Rødovre. Her er vi virkelig godt stillet i forhold til andre lande, siger Gurli.

Herudover er der kun ganske få steder i Europa, hvor der er nationale behandlingssteder til poliopatienter. Der findes bl.a. et enkelt sted i Tyskland (Koblenz) og Italien (Malcesine) med behandling til poliopatienter. Stedet i Italien har flere gange været lukningstruet, og her har EPU gået ind og rettet henvendelse til den italienske regering om, at stedet bør bevares, fortæller Gurli.

De konkrete mål og indsatser

Selv om polio er udryddet i vores del af verden, så er polio og vaccination fortsat af stor vigtighed for EPU, da der formentlig ikke er nogen, der ønsker, at de store epidemier skal vende tilbage.

- For os er det vigtigt, at vi går ind i debatter og kontakter forskellige europæiske myndigheder og organisationer for at fortælle om, hvorfor det er vigtigt, at vi fortsat husker at få vaccineret vores børn. Vi har f.eks. sammen med WHO, Rotary og PolioForeningen skrevet flere debatindlæg om, hvorfor vi fortsat skal huske vaccinationer, forklarer Gurli.

Et andet vigtigt område er kendskabet til polio og postpolio i sundhedsvæsnet. Mange danske polioramte oplever desværre, at deres egen læge ikke har det store kendskab til polio og postpolio, og det kan være et problem ved fx operationer, ved genoptræning eller ved tildeling af hjælpemidler. Og det er et problem, der går igen i de andre lande i Europa.

- Der er desværre et fælles problem omkring manglende kendskab til polio og postpolio i de europæiske sundhedsvæsner, som vi skal have gjort noget ved. I de nationale polioforeninger er der omvendt et stort kendskab til polio og postpolio, og den viden skal vi bringe i spil. Vi er ved at lave en ny hjemmeside, hvor sundhedspersonale kan indhente viden om polio og postpolio. Vores plan er, at  poliopatienter rundt om i Europa kan henvise deres læger og andet sundhedsfagligt personale til denne hjemmeside, hvis der er brug for det, forklarer Gurli.

Et tredje vigtigt område, hvor EPU, ifølge Gurli, bør gøre en forskel, er i forholdene til tredjeverdens landene. Her har EPU nærmest en forpligtelse til at hjælpe.

- Det vil være synd og skam, hvis ikke vi bruger den viden, vi har om hele polio- og postpolio området til fordel for landene i fx Asien eller Afrika. Der er ingen grund til, at de skal bruge tid og kræfter på at finde ud af, hvordan de polioramte kan hjælpes bedst muligt. Her bør vi give vores viden videre til dem. Det synes jeg nærmest, at vi er forpligtede til, slutter Gurli. 

OM EPU

EPU er en sammenslutning af de europæiske polioforeninger, for øjeblikket er der 27 foreninger fra 19 europæiske lande med i  samarbejdet. Udover det europæiske samarbejde, så samarbejder EPU også med polioforeningerne i Australien og USA, ligesom man indgår i samarbejde med andre internationale handicaporganisationer.

EPU’s hjemmeside kan findes på europeanpolio.eu