PolioForeningen uddeler hæderspris

Læger, som var med til at redde polioramte børns liv under polioepidemien i 1952-1953, får hæderspris.
Lægerne Anne Holten Jensen og Carl Eli Olsen.

PolioForeningen har i dag uddelt sin hæderspris til lægerne Anne Holten Jensen og Carl Eli Olsen for deres store indsats under polioepidemien i 1952-1953.

De to læger får prisen på vegne af den danske lægestand, og de får prisen for deres indsats med at håndventilere de polioramte børn under epidemien, hvis vejrtrækning var lammet.

Pris uddelt ved fejring af PolioForeningen

Hædersprisen blev uddelt i dag i forbindelse med fejringen af foreningen ved et arrangement på MarselisborgCentret i Aarhus. Et sted mellem 70-og 80 mennesker var mødt frem til fejringen af foreningen.

I forbindelse med overrækkelsen af prisen sagde PolioForeningens formand, Janus Tarp, blandt andet:

- Både som repræsentanter for de øvrige ventilatører og for jeres personlige indsats, vil vi derfor gerne vise vores taknemmelighed ved at give jer PolioForeningens hæderspris: I tog vores liv i jeres hænder og fik os til at overleve.

Efter prisoverrækkelsen holdt de to læger et bevægende foredrag, hvor de fortalte om, hvordan de som lægestuderende oplevede epidemien og de mange skæbner, som de mødte undervejs.

Læs Janus Tarps tale til de to læger: Om den store indsats under polioepidemien og hvordan håndventilationen foregik

Kampen mod polio fortsætter

Polio er heldigvis udryddet i vores del af verden, men kampen mod polio fortsætter i andre dele af verden.

En af de organisationer, som samler ind til kampen mod polio, er Rotary, og Rotary var også med til arrangementet i Aarhus. De kunne blandt andet fortælle, at antallet af nye poliotilfælde er i nedadgående retning, og at der i 2016 var cirka 40 nye tilfælde, primært i Afghanistan og Pakistan.

Se også: Video på DR's hjemmeside