Rotary: Meget optimistisk på poliobekæmpelsens vegne

2016 kan have været et skelsættende år, men et fænomen her i landet bekymrer Rotary i kampen mod polio. Det fortalte Rotary-formand Helge Hass, da han holdt foredrag ved fejringen af PolioForeningen.
Rotary har siden 1988 været meget aktiv i kampen mod polio. De samler penge ind i hele verden. Her ses den danske Rotary-formand Helge Hess.

Det kan virke modsatstridende, at det netop forgangne 2016 kan skrive sig ind i historien som sidste år med nysmittede poliotilfælde, når den danske Rotary-formand alligevel begyndte sit indlæg til fejring af PolioForeningen med en bekymret mine.

- Men vi har set tal, der viser, at i en dansk børneårgang er der 10 procent, som ikke bliver vaccineret. Det kan blive et problem, fordi vi potentielt får poliosmittebærere ind i Danmark i øjeblikket, fortalte Rotary-formanden Helge Hess.

Smittebærerne kan være adopterede eller flygtninge, der kommer til landet. Netop derfor har WHO World Health Organization) flyttet Danmark fra at være et grønt område, hvilket er lig med risikofrit, til gult område.

- Og det er altså fordi, der er en meget lille risiko for, at noget kan opstå. I Rotary prøver vi at gøre opmærksom på problemet, men pressen har ikke haft særlig meget lyst til at skrive om det, fordi der ingen lig er på bordet. Men vi vil selvfølgelig fortsætte med at råbe op, lovede Helge Hess.

Pakistan og Afghanistan stadig på listen

Heldigvis er der en klar overvægt af positive historier at fortælle om poliobekæmpelse på verdensplan.

Tilbage i 1988 begyndte den meget omfattende kampagne mod polio, hvor både lande, organisationer og en lang række private donerede kæmpe summer. Donationerne har siden fulgt en stigende kurve og har haft en enorm betydning for udviklingen.

- For 30 år siden var det kun ganske få lande, som gik helt fri af polio. Nu er det udelukkende Pakistan og Afghanistan, der figurerer som epidemiske områder, selvom der har været meget små enkeltstående udbrud andre steder. I Rotary kan vi år for år følge, hvordan det er gået fremad. Det betyder, at vi også har kunnet forklare vores medlemmer, interessenter og donorer hele fremdriften, og det betyder naturligvis meget, når der skal samles penge ind, forklarede Rotary-formanden.

I 2016 målte man 35 poliotilfælde i verden.

- Alene i Pakistan var der 350 tilfælde i 2014, mens der er 19 i dag, så det er gode tegn. Grænseområdet mellem Pakistan og Afghanistan er et uroligt område, som hovedsageligt er styret af stammer. Det har gjort det svært at komme ind for vaccinationsmedarbejderne, fordi blandt andet Taliban ser poliobekæmpelse som et udelukkende vestligt fænomen. I dag har Pakistan dog gjort det ulovligt ikke at vaccinere sine børn mod polio, og de sender militæret med ud i de uvejsomme områder, så der kan arbejdes uden risiko. Får man helt styr på grænseområdet, og det tror vi, at man gør, så ser det rigtig godt ud for fremtiden.

En poliofri verden?

WHO har netop fremlagt et ambitiøst mål for en poliofri verden. Et mål, Rotary bakker op om:

- Med lidt held kan 2016 være sidste år, hvor vi opdager nysmittede tilfælde. Under alle omstændigheder bliver der arbejdet frem imod, at der kun går ganske få år. I Rotary har vi en aftale med Linda og Bill Gates Fonden, som hidtil har lydt, at de ville give samme beløb til bekæmpelsen, som Rotary kan samle ind. I 2016 nåede beløbet op på 1,5 milliarder kroner, men Linda og Bill Gates Fonden har nu valgt at skrue op og give deres bidrag 2:1. Så det er vi rigtig, rigtig glade for.

Og der er stadig brug for alle de penge, der samles ind.

- Skulle der opstå et polioudbrud, kaster Unicef og WHO sig ind i området med alle midler. Alt og alle bliver vaccineret, og alt lukker ned. Det skal gå stærkt, og det gør det også. Det er de super effektive til, fortalte Helge Hess, inden han sluttede dagens indlæg af:

- Det er store milliardbeløb, vi taler om, når der nu kun er 35 tilfælde tilbage årligt. Skulle man ikke bare stoppe helt nu? Kan det virkelig betalte sig at blive ved? Ja, det kan det så absolut. Stoppede man kampen her, ville det være som at bygge en Storebæltsbro og undlade at sætte det midterste brofag i. Vi har indtil nu bygget en fantastisk bro, men kan bare ikke bruge den til noget som helst, hvis vi ikke fortsætter. Det hele vil være spildt og polio vil eksplodere igen. Indenfor ganske kort tid, ville vi sidde, hvor vi sad i 1988.

Læs også: PolioForeningen har fokus på vaccinationer