Smart home-teknologi er den nære fremtid

Vi har spurgt Inga Fryd fra Center for Velfærdsteknologi i hvilken retning, velfærdsteknologien bevæger sig. Hun mener, at der kan være en mindre revolution i gang.
Betegnelsen smart home-teknologi bruges ikke kun til løsninger for mennesker med nedsat funktionsevne, men til alt, der kan styres ved hjælp af indbygget teknologi i hjemmet. Det centrale i smart home-teknologi er at lette hverdagen, når du fjernstyrer eksempelvis lys, varme eller dine døre ved hjælp af din smartphone, tablet eller andre styringsenheder.

De mærker tydeligt hos Center for Velfærdsteknologi i Aalborg, hvordan den digitale udvikling sætter sit præg på velfærdsteknologien og de muligheder, man har som funktionsnedsat. Særligt begrebet smart home-teknologi er vanskeligt at styre udenom.

- Smart home-teknologi fylder mere og mere, og det peger mod en form for digital revolution på området. Men det er også stadig på begynderstadiet, så vi kommer til at se meget mere af det i vores hjem i de kommende år, forklarer Inga Fryd, som er direktør for Center for Velfærdsteknologi i Aalborg.

Hun understreger, hvor gavnligt det kan være for den enkelte at kaste sig ud i den nye teknologi.

- Vi er her på centeret sat i verden for at informere om de muligheder, der findes, når man taler velfærdsteknologi. I den forbindelse er det så vigtigt, at man som eksempelvis kørestolsbruger er bevidst om den store værdi, smart home-teknologi kan give. Efter min mening bør man stræbe efter at lære at bruge de her ting, mens man stadig kognitivt har mulighed for det. Vi oplever især, at unge mennesker synes, at det er enormt nemt at gå til, og det kan virkelig lette manges hverdag, siger Inga Fryd.

Kun fantasien sætter grænser

Center for Velfærdsteknologi drives af Aalborg, Jammerbugt og Brønderslev Kommuner og råder over både et showroom og en lejlighed spækket med velfærdsteknologiske løsninger samt information om pris, og hvor man kan købe produkterne. Borgere, sundhedspersonale
og andre interesserede kan få rundvisninger i centret og blive klogere på, hvad der findes på markedet.

Jeg tror, at mange bliver mere bevidste om, at det godt kan betale sig at hjælpe sig selv. Det er en ny trend, vi ser. For der er så mange muligheder i dag, som man kan få stor gavn af.

Inga Fryd oplever, hvordan de får flere og flere besøg fra mennesker, som ønsker at investere i teknologi, der kan hjælpe dem selv eller deres pårørende i hverdagen.

- Jeg tror, at mange bliver mere bevidste om, at det godt kan betale sig at hjælpe sig selv. Det er en ny trend, vi ser. For der er så mange muligheder i dag, som man kan få stor gavn af, siger Inga Fryd og fortsætter:

- Der optimeres over hele spektret fra loftlifte og toiletter til senge, der kan mere og mere. Men det er især, når det kommer til apps og den nye teknologi, at vi ser den helt store udvikling finde sted. De fleste har en smartphone eller tablet, og det medfører, at det nærmest kun er fantasien, der sætter grænser for, hvad potentialet kan være.

På centret har de derfor dedikeret en hel udstilling kun til smart home-teknologi.

- Vi gør meget ud af at være up to date, men det er samtidig vigtigt for os, at vi udstiller de ting, som er sikkerhedsmæssigt i orden og realistiske for borgerne at kunne komme til at bruge i deres hjem. Det ville ikke give mening at vise noget, som er umuligt at anskaffe sig, hvis det eksempelvis er uden for økonomisk rækkevidde, slutter Inga Fryd, direktør ved Center for Velfærdsteknologi i Aalborg.

Alle kan booke en rundvisning på Center for Velfærdsteknologi. Rundvisningen er gratis for borgere og ansatte i Aalborg, Jammerbugt og Brønderslev kommuner, mens det koster et gebyr for alle andre.

Velfærdsteknologi - Værd at holde øje med

Mindre spiserobotter

Spiserobotterne er efterhånden så effektive og små, at de kan være i en lille taske og på den måde nemt kan transporteres ud af hjemmet og benyttes på eksempelvis en restaurant.

Avanceret fjernstyring af kørestol

Har man en elektrisk kørestol, så er teknologien lige nu så udviklet, at man kan programmere den til at køre ind i eksempelvis stuen, når man sover, og automatisk komme igen om morgenen, når man vågner.

Flere smart home-muligheder

De fleste har stiftet bekendtskab med diverse tænde-og-slukke eller skrue-op-skrue-ned-løsninger. I øjeblikket kommer der dog flere og flere muligheder for at styre hjemmets forskelligartede elementer. Fra smartphonen via apps, med din stemme, med øjnene eller ved at  puste.

Tungestyret kontrol

Ved hjælp af en ganebøjle med indbygget elektronik er det muligt at styre keyboard og mus til sin computer alene ved hjælp af tungen, som berører ganebøjlen. Systemet kan også sættes op til at styre mange andre ting i ens bolig.

Tekst: Martin Hungeberg
Foto: Anita Graversen

Læs også:

Styr dit hjem med dine øjne