Søvn og vejrtrækning for mennesker med post polio

Få gode råd mod søvn- og vejrtrækningsproblemer af overlæge Michael Felding fra Respirationscenter Vest på Aarhus Universitetshospital.

- Et af symptomerne ved post polio er søvn- og vejrtrækningsproblemer. Ofte hænger de sammen. Oftest er det fordi, man ikke trækker vejret godt nok, når man sover. Søvnen undertrykker nemlig vejrtrækningen, forklarer overlæge Michael Felding.

Han arbejder på Respirationscenter Vest, som er ét af landets tre respirationscentre, hvor man kan få hjælp til søvn- og vejrtrækningsproblemer.

- Vi laver nogle særlige undersøgelser af patienternes vejrtrækning, mens de sover. Som patient overnatter man altså på centret, hvor vi har noget udstyr, der måler søvnen på en række parametre. Her vil man finde ud af, om det er vejrtrækningen, der betinger den dårlige søvn, uddyber overlæge Michael Felding.

Er der brug for behandling, er den mest udbredte behandling en maske-respirator, som patienten skal sove med. Masken finjusteres, mens man er indlagt, og man går så til løbende kontrol på respirationscentret.

I videoen ovenfor giver overlæge Michael Felding gode råd mod vejrtrækningsproblemer.

Gode råd mod søvn- og vejrtrækningsproblemer

Det overordnede råd over for vejrtrækningsproblemer handler om at undgå at få lungebetændelse. Det kan du gøre ved at følge rådene:

  1. Hold din styrke i kroppen – både i brystkassen og i maven – ved at få motion.
  2. Bliv vaccineret mod influenza og mod pneumokok-lungebetændelse.
  3. Få ordentlig ernæring og en alsidig kost for at holde immunforsvaret intakt.
  4. Forsøg at få god og nok søvn.

Oplever man søvn- og vejrtrækningsproblemer, skal man kontakte egen læge, der kan henvise videre til undersøgelse og behandling på et respirationscenter.

Veje til mere viden

I Danmark findes der tre respirationscentre, hvor man kan blive undersøgt og behandlet for søvn- og vejtrækningsproblemer. Mennesker med post polio bliver oftest henvist til Respirationscenter Vest og Respirationscenter Øst. 

Respirationscenter Vest, Aarhus Universitetshospital

Respirationscenter Øst, Rigshospitalet

Respirationscenter Syd, Odense Universitetshospital