Smerter og polio

Langt de fleste poliopatienter oplever smerter, men smerterne kan være af flere typer og forskellige årsager.

Skævhed i kroppens knogler og muskelopbygning er en hyppig årsag til smerter. Kroppen fungerer som et omhyggeligt afbalanceret system, og knoglerne er minutiøst tilpasset hinanden, så leddene kan bevæge sig gnidningsløst. Knoglerne bliver holdt sammen af ledbånd, sener og muskler.

Kommer der skævhed i den balance, der er i forhold til leddenes bevægelser, kan den skæve belastning give anledning til smerter på flere måder. Ledfladerne glider ikke længere gnidningsfrit mod hinanden, og ledbånd, sener og muskler overbelastes. Man kan derfor komme ind i en ond cirkel, hvor smerterne bevirker, at man skåner det ømme sted ved at spænde musklerne og bruge kroppen endnu mere skævt, og så risikerer man at få flere smerter.

Generelt er smerter et signal fra kroppen om, at den lider overlast. Det første, man derfor bør gøre, hvis man får smerter, er at stoppe op og overveje, hvad årsagen kan være, og hvordan man kan skabe en bedre balance mellem sine aktiviteter og kroppens formåen. Det er væsentligt, at man så tidligt som muligt går i gang med at prøve at skabe en sådan balance, for jo længere tid der går, desto længere kan man komme ind i den onde cirkel, og desto sværere bliver det at komme smerterne til livs.

Afhjælpning af smerter

At få en bedre balancering mellem aktiviteter og formåen kan kræve tid, så i en situation med smerter, kan man have brug for at afhjælpe smerterne mere akut. Da medicin ikke altid er den bedste løsning, er der andre tiltag, man bør prøve først:

Varme

Varme får muskler til at slappe af og hjælper dermed til at bryde den onde smertecirkel. Varme kan man få på mange måder: varm påklædning, varmepuder, varme bade, varmelamper og lignende.

Afspænding

I stedet for varme kan man lære nogle afspændingsteknikker, som også får kroppen til at slappe af. Der findes særlig musik, der er komponeret til at lytte til under afspænding. PolioForeningens fysioterapeuter på Specialhospitalet for Polio- og Ulykkespatiener underviser i afspænding, men andre fysioterapeuter kan også.

Massage

Massage får også muskler til at slappe af og bedrer blodcirkulationen. Det er vigtigt, at det er en god og erfaren person, der giver massage, så den på den ene side bliver så kraftig, at det får effekt, men på den anden side ikke bliver så voldsom, at den skader. Efter en god massage skal man slappe af resten af dagen. Efter nogle timer vil man kunne mærke en afslappethed, der grænser til træthed og/eller fornemmelse af prikken eller uro. Symptomerne skal forsvinde i løbet af et døgns tid. Der skal ikke være egentlige smerter efter massage.

Psykisk balance

Der er et tæt samspil mellem smerter og humøret. At have smerter påvirker humøret i negativ retning, ligesom stress eller en belastet psykisk situation kan forværre smerterne. Også her er kunsten at undlade at komme ind i en ond cirkel, hvor smerterne give dårligt humør, som så forstærker smerterne. Det kan være rigtigt svært at klare selv, men bistand fra en psykolog kan være en god hjælp, så smerterne ikke får overtaget i ens liv.

Akupunktur

Akupunktur kan også være et godt middel mod smerter. På Specialhospitalet for Polio- og Ulykkespatienter er flere fysioterapeuter oplært i teknikken og har god erfaring med at bruge den. Andre akupunktører kan selvfølgelig også hjælpe.

Blokader

Blokader er injektioner af smertestillende eller anden gigtmedicin indgivet i det smertende område af en læge. Blokader kan også bidrage til at komme ud af den onde smertecirkel. På den anden side kan gentagne blokader på samme sted være skadeligt for muskler og sener.

Smertestillende medicin

Smertestillende medicin varierer både i forhold til styrke og bivirkninger. Nedenstående er en beskrivelse af de mest almindelige præparater, startende med de svagest virkende.

Panodil, Pamol, Pinex

Indeholder paracetamol. Sjældne og meget få bivirkninger: utilpashed, leverpåvirkning. Kan fås i håndkøb. Man kan få tilskud, hvis man har en recept, der angiver, at man har kroniske smerter.

Idotyl, Magnyl

Indeholder acetylsalisylsyre. Kan give for megen mavesyre, blødning i mavetarmkanalen, mavesår, væskeansamling og allergiske reaktioner. Kan fås i håndkøb. Man kan få tilskud, hvis man har en recept, der angiver, at man har kroniske smerter.

Kodimagnyl

Indeholder acetylsalisylsyre og kodein. Kan give for megen mavesyre, blødning i mavekanalen, væskeansamling og allergiske reaktioner. Fås i håndkøb, men kun på apoteket.

Kodipar, Pinax Comp.

Indeholder paracetamol og kodein. Sjældne og meget få bivirkninger: utilpashed, leverpåvirkning. Fås kun på recept.

Diclon, Voltaren, Ibumetin, Ipren, Confortid

Er gigtmidler. Kan give for megen mavesyre, blødning i mavetarmkanalen, mavesår, væskeansamling og allergiske reaktioner. Fås kun på recept.

Morfin, Oxynorm, Ketogan

Er morfinpræparater. Har en hurtigere men korterevarende virkning end nedenstående morfinpræparater. Bivirkninger: kvalme, opkastninger, forstoppelse, sløvhed, forvirring. Kan bruges til at blive ”høj” af, men hvis man holder sig til en dosering, som kun fjerner smerterne, bliver man ikke psykisk afhængig af morfin. Fås kun på recept.

Contalgin, Oxycontin

Er morfinpræparater. Virker langsommere, men virkningen holder længe, er derfor velegnet til kroniske smerter. Bivirkninger: kvalme, opkastninger, forstoppelse, sløvhed forvirring. Bør altid tages sammen med et afføringsmiddel for at modvirke forstoppelse. Kan bruges til at blive ”høj” af, men hvis man holder sig til en dosering, som kun fjerner smerterne, bliver man ikke psykisk afhængig af morfin. Fås kun på recept.

De to sidste grupper er præparater, der udøver deres virkning i hjernen. Nogle polioramte kan være særlig følsomme over for morfin. Det betyder ikke, at de ikke kan få morfin, blot at de i givet fald skal have mindre dosis. Som anført kan morfinpræparater give sløvhed og påvirke reaktionsevnen, hvorfor de kan påvirke evnen til at færdes i trafikken.

Nervesmerter

Nogle former for smerter skyldes påvirkning af nerverne. Nervesmerter er kendetegnet ved, at de er udstrålende, jagende eller ledsages af en snurrende/sovende fornemmelse eller eventuelt kraftnedsættelse.

Nervesmerter påvirkes sjældent af den almindelige smertestillende medicin, men af præparater som Gabapentin, Lyrica og Amytriptylin, givet i små doser. 

Kroniske smerter

Har man gennem mere end et halvt år haft de samme smerter, defineres de som kroniske smerter. Behandlingen af kroniske smerter er som regel noget mere kompliceret.

Læs om at leve med kroniske smerter

Til din praktiserende læge eller fysioterapeut

Hent info-ark, som du kan tage med til din praktiserende læge eller fysioterapeut. Her står der, hvad de skal være opmærksomme på, når du har haft polio.

Hent ark