Gå til hovedindhold

Senfølger efter polio

At leve et liv med poliolammelser medfører ofte en række senfølger. Især hvis man allerede fra tidlig barndom blev ramt af polio, og opvæksten dermed blev præget af bevægehandicappet.

Senfølger betegner de symptomer, der kan støde til, når man har levet lang tid med et fysisk handicap. Den raske krop er bygget, så den er symmetrisk og velafbalanceret. Derved får bevægelser mindst mulig modstand i leddene, og det træk, musklerne skal yde for at udføre bevægelsen, bliver minimeret. Er balancen påvirket, så bevægelserne kommer til at trække skævt, vil det slide ikke alene på de fungerende muskler men også på sener, led og ledbånd.

Knogler

Hvis man vokser op med forskellige lammelser, vil knoglerne ofte ikke vokse ligeligt, og benet, armen eller fx hoften vil blive mindre end i den anden side. Kroppen bliver dermed skæv.

Lammelser omkring rygsøjlen kan give skævhed i ryggen og vil i nogle tilfælde medføre frembuling af ribben på ryggen (pukkelryg).

Ofte vil knogler, der ikke har normal muskelfunktion omkring sig, lettere blive afkalkede, og dermed øges risikoen for at brække knoglerne, når man falder.

Led

Leddene i en legemsdel, der er lammet, vil have tendens til at stivne, så leddet ikke kan bevæges fuldt ud. I Danmark fik børn med polio strakt deres muskler og led, så fejlstillinger i de fleste tilfælde kunne undgås.

Skæv belastning af leddene som følge af lammelser kan medføre slidgigt og give smerter mange steder i kroppen. Aflastning ved hjælp af stokke, bandager eller kørestol kan afhjælpe smerterne. Er der kommet slidgigt, kan en operation, hvor man indsætter en kunstig hofte komme på tale.

Muskler

De muskler, der rammes af polio, vil som regel svinde ind afhængigt af, hvor alvorlig lammelsen er. Derfor er polioramte legemsdele som regel tynde.

Hos nogle sker det imidlertid, at muskelcellerne omdannes til fedt i stedet for at forsvinde, og så kan benet eller armen se normal ud, selvom der er nedsat muskelkraft.

Hævede ben

Hos nogle polioramte vil den nedsatte muskelfunktion påvirke venepumpesystemet så meget, at benene bliver hævede. Det kan blive så udtalt, at det kan give forskellige problemer, for eksempel kan det være svært at få sko, huden kan blive skrøbelig, man kan let få sår, eller man må op og tisse om natten, fordi den ophobede væske udskilles som urin via nyrerne om natten.

Årsagen til hævede ben kan skyldes andre ting og skal derfor altid afklares af en læge.