Bør jeg blive revaccineret mod polio?

Spørgsmål:

Jeg vil høre, om man skal have en poliovaccine igen, selvom man har fået den som lille? Jeg fik polio for over 30 år siden i Indien.

Vil det være til gavn, eller er det ligegyldigt?

Svar:

Tak for dit meget relevante spørgsmål. Svaret er lidt mere indviklet, end man umiddelbart skulle tro.

Man kunne forestille sig, at hvis man har haft polio, så var man blevet immun og kunne ikke få polio en gang til. Desværre er det ikke sådan.

Der findes tre typer af poliovirus, og man skal være immun overfor alle tre typer for at sikre sig mod at få polio endnu en gang. Det skyldes, at man som regel kun har været smittet med en af typerne, så hvis man rammes af en af de to andre, kan man stadig godt blive syg. Vaccinationerne sikrer derimod mod alle tre typer.

Har man som barn fået alle de tre vaccinationer mod polio, som blev givet dengang (3, 6 og 12 måneder), er man generelt sikret mod at få polio igen.

Statens Serum Institut anbefaler dog, at hvis man skal rejse til et område, hvor polio stadig florerer, er det en god ide at få en revaccination. Det vil altså sige, at hvis du ved, at du har fået alle børnevaccinationerne, og du ikke skal rejse til Afghanistan, Pakistan eller Nigeria, så er det ikke nødvendigt, at du får yderligere vaccinationer. Har du ikke fået alle tre børnevaccinationer, vil det nok være mest sikkert, at du får en revaccination.

Venlig hilsen
Lise Kay, overlæge

 

Send dit spørgsmål til brevkassen