Har jeg postpolio?

Spørgsmål:

Jeg havde polio i 1953 og var indlagt i seks uger. Jeg har ikke derefter fået nogen behandling, men når jeg kigger tilbage, synes jeg, jeg har haft mange fysiske problemer, og jeg tænker om det kan skyldes polio.

Jeg har i flere år døjet med dårlig vejrtrækning. Efter en lungebiopsi for et år siden mente lungemedicinsk afdeling, at det var nærmest allergisk alveoletis. Jeg fik behandling med store doser Prednisolon, men blev rigtig syg og fik flere sammenfald i ryggen. Jeg var indlagt næsten et halvt år og er nu i genoptræning, men jeg kan ikke rigtig blive rask.

Flere læger har talt om mulig postpolio. Jeg har problemer med både venstre og højre arm, og lægerne mente, en nerve sad i klemme. På trods af genoptræning sker der ikke noget, og de to arme er næsten ubrugelige.

Jeg går stadig til genoptræning, men kan ikke komme ud af kørestolen, fordi jeg ikke har kræfter til at gå. Hvad vil I vurdere, jeg skal gøre?

Svar:

Hvad angår polioen, så kan man - selvom man i første omgang under den akutte polio ikke var så ramt – desværre sagtens få en hel del symptomer sent i livet, og derfor kan du teoretisk set også sagtens have postpolio.

Problemet kan imidlertid være at finde ud af, om det rent faktisk er postpolio. Der er nemlig ingen undersøgelser (skanninger, blodprøver eller tilsvarende) der kan stille diagnosen postpolio. Diagnosen stilles ved følgende definition:

  1. Man skal have haft polio
  2. Man skal have været i stabilt funktions niveau i > 15 år
  3. Der skal være nye svækkelser af musklerne
  4. Det skal ikke kunne forklares af andre sygdomme

Det vil sige, at man i dit tilfælde skal udelukke, at der er andre sygdomme, der kan forklare de svage muskler (f.eks. dissemineret sclerose eller diskusprolapser). Det er en speciallæge i neurologi på et universitetshospital, der er bedst til at se forskel på de forskellige muligheder og stille den rigtige diagnose.

Viser det sig, at de mener, at det er postpolio, kan du blive undersøgt og behandlet på Specialhospitalet for Polio- og Ulykkespatienter. Hovedafdelingen ligger i Rødovre, men der er også en afdeling i Aarhus. Der skal en lægehenvisning til for at komme der.

Læs om, hvordan du kan blive henvist til Specialhospitalet for Polio- og Ulykkespatienter

Jeg kan ikke lade være med at bemærke, at du har problemer med vejrtrækningen. Det kan måske også skyldes polio. Der er få steder i landet, som har erfaring med at undersøge og behandle vejrtrækningsproblemer i forbindelse med polio. De, der kan, er Respirationscenter Øst på Glostrup hospital, Respirationscenter Vest på Aarhus Universitetshospital og Respirationscenter Syd på Odense Universitetshospital.

Du kan læse mere om polio og postpolio her på hjemmesiden

Venlig hilsen
Lise Kay, overlæge