Hvad skal jeg være opmærksom på ved operation?

Spørgsmål:

Jeg havde polio som barn med lammelser i ben og hofter. Lammelserne fortog sig, og jeg har haft få mén. Nu er mine hofter dog slidt, især på venstre side, hvor mit ben er længst. Jeg skal til udredning på hospitalet og skal sikkert have en ny hofte. Er der noget, jeg skal være opmærksom på at sige til lægerne eller spørge om? Jeg tænker blandt andet på, at jeg har læst, at man som polioramt kan have færre nerver, og at de tilbageværende nerver kan være svagere, fordi de skal forsyne flere muskler. Kan nerverne belastes yderligere ved en hofteoperation, og er der en større risiko, når man har haft polio? 

Svar:

I forhold til narkose under operationen vil jeg anbefale, at du medbringer vores pjece Polio og operation til den indledende samtale med narkoselægen. I nogle tilfælde skal dosis af de forskellige narkosemidler ændres lidt, når man har haft polio. Du kan finde pjecen på vores hjemmeside: polio.dk/udgivelser

Der er bl.a. et skema, du kan udfylde, inden du afleverer det til lægen.

Som du selv er inde på, så fungerer nogle af dine nerver ikke mere pga. polio. Dette medfører nedsat muskelstyrke, selvom andre nerver sandsynligvis har overtaget dele af de syge nervers funktion. Hvis du har nedsat muskelstyrke omkring hoften og i benet, kan optræningen efter hofteoperationen vare længere tid end normalt, og du har nok brug for mere genoptræning, hvilket du bør drøfte med lægerne allerede inden operationen, så det kan planlægges. Hvis der går noget tid, inden du skal opereres, kan du jo allerede nu starte træning, så du er i bedst mulig form.

Nerverne burde ikke tage skade af operationen, men inaktivitet efter en operation kan betyde, at musklerne i en tid bliver svagere, så det er vigtigt, at du så hurtigt som kirurgerne tillader, kommer i gang med genoptræning. Hvis du har mange lammelser omkring din hofte, kan knoglerne være mere skrøbelige, hvilket du også kan tale med kirurgen om.

Jeg ønsker dig held og lykke med operationen. Det går som regel rigtig fint, og du slipper forhåbentlig for dine smerter.

Venlig hilsen
Merete Mertelsen, fysioterapeut