Kan jeg have post-polio, selv om jeg ikke havde synlige lammelser som barn?

Spørgsmål:

I 1952 fik jeg polio uden synlige lammelser. Jeg var 1 år gammel og indlagt en måned. Mine forældre husker, at jeg var meget lang tid om at gå.

Jeg har de sidste 14 år rendt til et utal af læger på grund af uforklarlige smerter og en voldsom træthed. Jeg har lige været til neurolog for at blive undersøgt. Han kunne ikke finde noget, men han sagde, at det måske kunne være postpolio. Men han vidste det ikke. Mit spørgsmål er nu, kan der være noget om snakken, når jeg ikke havde nogen lammelser.

Hvis ja, hvad gør jeg så?

Svar:

Ja, der kan sagtens være noget om snakken. Det har nemlig vist sig - blandt andet fra den forskning vi har lavet i PolioForeningen - at personer, der har haft polio uden lammelser, stadig kan få post-polio symptomer.

Post-polio er kendetegnet ved, at man oplever nye muskelsvækkelser, og at disse ikke kan forklares af andre sygdomme. Herudover er post-polio hyppigt forbundet med forekomsten af andre symptomer, fx udtalt træthed, smerter, muskelkramper mv.

Du kan læs mere om post-polio her

Hvad gør du så? Hvis du tænker, at du kunne have brug for hjælp, kan du via din egen læge få en henvisning til Specialhospitalet for Polio- og Ulykkespatienter, hvor der er en lang række faggrupper tilknyttet, der alle har stor erfaring med polio og post-polio.

Her kan din læge læse mere om at henvise til SpecialHospitalet for Polio- og Ulykkespatienter

Venlig hilsen
Lise Kay, overlæge