Gå til hovedindhold

Træning i varmt vand

Har du svært ved at træne på grund af begrænset bevægelighed eller smerter? Så er varmtvandstræning måske noget for dig.

Patienter i specialhospitalets bassin

Træning i varmtvandsbassin er en alsidig træningsform, hvor du kan træne både kondition, bevægelighed, muskelstyrke og balance.

Samtidig har træning i varmt vand ofte en positiv effekt på smerter. Varmen fra vandet påvirker kroppens smertesystem og afspænder kroppens muskler. Mange oplever derfor en umiddelbar smertelindring, når de kommer ned i det varme vand, der gør, at de kan bevæge sig mere frit end ellers.

Når du har færre smerter, er det også muligt at være mere aktiv end ellers. I vandet kan du derfor opleve, at du fx kan bevæge kroppen i større bevægelser eller bevæge med mere modstand.

Træning af muskeludholdenhed

Bassintræning er godt egnet til at træne musklernes udholdenhed i store dele af kroppen. Specielt personer med stor funktionsnedsættelse vil opleve, at de i vandet muligvis kan aktivere muskelgrupper, de ikke har mulighed for at træne på land.

Muskeludholdenhed trænes ved at lave gentagne øvelser/bevægelser i vand med modstand.

Træning af mobilitet og smidighed

Vandets opdrift gør det muligt at indtage mange forskellige stillinger i vandet og bevæge leddene aflastet i mange forskellige retninger. Bevægelser, der ellers ikke er mulige at lave på grund af fx lammelser, kan være mulige at lave ved hjælp fra vandet.

Bevægelse af kroppens led og muskler kan modvirke stivhed og smerter i leddene.

Træning af balance

Vandet påvirker kroppens balancesystem. Derfor er vandet specielt egnet til at træne både stående, siddende eller liggende balance.

I dybe bassiner kan balancen trænes stående lodret i vandet uden støtte af bunden. Balancen trænes typisk frit i vandet i den udgangsstilling, du ønsker at træne. Formålet med øvelsen er at holde balancen, mens du fx bevæger dele af kroppen.

Du kan benytte forskellige redskaber til at skabe modstand i bevægelsen eller såkaldte opdrift manchetter, som bindes på fødderne, til at skabe mere støtte i øvelsen.

For personer, der har svært ved at stå uden støtte på land, vil det være en fordel at træne gang og stående stilling i et dybt bassin, idet vandets støtte giver længere tid til at reagere end på land.

Lindring af smerter

Vandets varme gør, at musklerne i kroppen afspændes, og kroppens smertesystem påvirkes, så du kan opleve en smertelettelse af at være i det varme vand.

Når du har færre smerter, er det også muligt at være mere aktiv i vandet end ellers, fx bevæge kroppen i større bevægelser eller bevæge med mere modstand. Derved kan du målrette træningen mere, så kroppen på sigt kan klare dagligdagsbelastninger bedre.

Træningsredskaber og hjælpemidler

I bassinet kan du benytte forskellige træningsredskaber og hjælpemidler til at udfordre træningen eller give bedre sikkerhed i træningen.

I mange svømmehaller findes der forskellige opdriftsmidler i form af halskraver, slanger, badeluffer, håndvægte eller svømmeplader. Ved at tage dem på eller gå med dem i hånden kan du bevæge dig mere sikkert i vandet. Mange af disse opdriftsmidler kan også bruges som træningsredskaber, idet de vil give modstand, når de bevæges gennem vandet.

Find et varmtvandsbassin nær dig

PolioForeningen har udarbejdet en oversigt over samtlige varmtvandsbassiner i Danmark. Her kan du blandt andet få et overblik over vandets temperatur, bassinets dybde og hvilke hjælpemidler, der er til rådighed.

Få oversigt over varmtvandsbassiner i Danmark