Gå til hovedindhold

Vi undersøger: Body SDS

Der findes mange tilbud inden for alternativ behandling, og det kan være svært at gennemskue, hvad der er op og ned på de mange behandlingsformer? Hvad kan du bruge dem til, og hvad er videnskabeligt bevist?

Hvad er Body SDS?

Fortæller man en udlænding, at man har fået en Body SDS-behandling, er der en god chance for, at det ikke umiddelbart vækker genklang. Body SDS (Self Development’s System) er nemlig et danskudviklet system, som først og fremmest praktiseres herhjemme og tager sit udgangspunkt i 1940’erne i København, hvor snedkermester Erland Hartung begyndte at benytte sig af et helhedsorienteret syn på kroppen i sin selvbestaltede funktion som klog mand. Hartung havde et uset fokus på at kombinere fysiologisk behandling med samtale- og ernæringsterapi. Sidenhen er Body SDS blevet udviklet markant.

I hver behandling indgår i dag tre søjler: Massageteknik, åndedrætsteknik og zonetryk. Tilsammen er det formålet at løsne og frigøre spændinger og blokeringer i muskler, led og organer. Som oftest har man som klient før behandlingen italesat et fokusområde, som behandleren kredser om med teknikkerne.

Én af hovedidéerne bag Body SDS er, at der arbejdes med det hele menneske, hvilket i det her tilfælde vil sige, at behandlingen både fokuserer på det fysiske og psykiske. For at kroppen skal fungere optimalt, siges det, at der gennem behandlingsteknikkerne skal arbejdes på det, der påvirker den mentale balance. Eksempelvis negative følelser, traumer eller negative overbevisninger, som fylder vores hverdag.

Hvad kan det bruges til?

Listen over gavnlige effekter er lang, hvis man spørger Body SDS-behandlere. De fleste fysiske skavanker, som det moderne menneske slås med, kan afhjælpes. Det gælder eksempelvis smerter i skulder, nakke og ryg, hvad enten det er forårsaget af stillesiddende arbejde, sport eller en bagvedliggende sygdom eller skade. Mentale udfordringer som stress, depression og angst skulle behandlingerne også være gode for.

Hvad siger videnskaben?

Der findes ikke evidensbaseret forskning for, at lige præcis Body SDS har en effekt på de mennesker, der behandles. Det kan eventuelt skyldes, at der ikke er lavet store undersøgelser på området endnu.

Hvad koster det?

Det er ikke muligt at få tilskud til Body SDS gennem Sygeforsikringen danmark, men der findes dog sundhedsforsikringer, hvor behandlingen er inkluderet. Beløbet for en times Body SDS-behandling svinger typisk fra 700 kr. til 1.000 kr.