Gå til hovedindhold

Annette har brugt alternativ behandling i årevis: Det handler om livskvalitet

Når hun er i kontakt med fagfolk i sundhedssystemet, stikker hun typisk en finger i jorden for at vurdere, om hun vil fortælle om den alternative behandling, hun benytter sig af.

Skrevet af
Martin Hungeberg Journalist
Publiceret fredag den 6. maj 2022

Når hun er i kontakt med fagfolk i sundhedssystemet, stikker hun typisk en finger i jorden for at vurdere, om hun vil fortælle om den alternative behandling, hun benytter sig af.
Spørger man Annette Bertelsen, hvorfor hun bruger alternativ behandling i sin hverdag, kommer svaret prompte: ”Sådan én er jeg”. Som tidligere socialrådgiver i hospitalsvæsnet har 74-årige Annette Bertelsen oplevet det etablerede system fra nærmeste hold, og det har været med til at nuancere hendes syn på, hvad den bedste vej for mennesker med helbredsmæssige udfordringer er. Selvom hun benytter alternativ behandling, har hun stadig tiltro til sundhedssystemet.

”Lige inden jul måtte jeg en tur på sygehuset. Det var lidt af et chok, for jeg vidste ikke, om det var alvorligt. Når jeg ryger ind i sundhedssystemet, og de foretager undersøgelser af mig, så har jeg stor tiltro til det, også selvom jeg bruger alternativ behandling. De to ting kan i min verden sagtens eksistere side om side,” siger Annette Bertelsen og supplerer:

”På sygehuset var de virkelig grundige, og de fandt heldigvis ikke noget alvorligt. Jeg så ingen grund til at fortælle om, at jeg bruger alternativ behandling, fordi jeg tænkte, at de vitaminer og mineraler jeg tager sandsynligvis ikke har den store betydning.”

Vitaminer og mineraler morgen og aften

I mængden af alternative behandlingsmetoder blev det kinesiologi, som Annette har valgt at benytte sig af.

”Jeg bruger jo alternativ behandling til at hjælpe min krop og mit system til at fungere så optimalt som muligt og på den måde opnå mest mulig livskvalitet. Derfor går jeg fast hos en kvinde, der arbejder med kinesiologi. Kinesiologi er en testmetode, hvor man går ind via musklerne og spørger kroppen, hvordan den har det,” lyder det fra Annette, som uddyber:

”Min behandler gennemgår kroppen ud fra nogle akupunkturpunkter og bruger min arm som måleinstrument; den skal jeg holde udstrakt, og så bliver den enten stærk eller slap, alt efter om der er noget galt eller ej på det pågældende sted. Selve behandlingen er primært, at jeg tager vitaminer og mineraler morgen og aften, skræddersyet til det, min krop har behov for. Normalt kommer jeg og fortæller hende, hvad jeg har fokus på og spørgsmål om, og det tester vi så. Jeg er efterhånden så fortrolig med processen, at det fungerer rigtig godt for mig.”

Trygheden er afgørende

Annette har siden hun rundede de 40 år oplevet senfølger fra polio, og det har været en konstant nedadgående fysisk proces. En fast bestanddel af hendes senfølger er problemer med fordøjelsessystemet, og det er netop grunden til, at hun i begyndelsen af 1980erne for alvor begyndte at interessere sig for alternative behandlingsmetoder.

”Jeg tog en kropsterapeutisk uddannelse dengang, og jeg afprøvede nogle ting, hvor jeg fandt det, der hjalp mig, og som jeg var tryg ved. For trygheden betyder meget, når man bevæger sig ud i alternativ behandling. Jeg har da også været ude på nogle fejlskud, og så handler det om at stoppe op og mærke efter, om man overhovedet registrerer en forskel,” fortæller hun.
For år tilbage var det ikke aktuelt for hende at fortælle sin læge om de alternative veje, hun gik.

”Det handlede om, at jeg dengang ikke oplevede, at jeg havde brug for min læge, men med alderen har det ændret sig, og derfor er jeg begyndt at åbne op om alternativ behandling. Jeg har et udmærket samarbejde med min læge, og hun ved godt, at jeg benytter alternativ behandling. Jeg pådutter hende ikke holdninger, og det samme gør sig gældende den anden vej,” siger Annette og tilføjer om kommunikation med sundhedssystemet:

”Generelt har jeg det sådan, at jeg typisk stikker en finger i jorden og ser, hvordan det bliver modtaget, hvis jeg taler om eksempelvis kinesiologi. Mærker jeg, at mennesker ikke responderer på det, så går jeg bare ikke videre.”

Behandlinger er pengene værd

Efter turen på hospitalet registrerede kinesiologen, at Annettes lever ikke fungerer optimalt.

”Det kan være chokket, som er skyld i det. Kinesiologen har fundet frem til nogle naturmedicinske dråber, jeg skal tage i fem uger, og ved næste behandling tester hun, om leveren fungerer optimalt igen. Min holdning er, at kan jeg benytte mig af noget alternativt til de helbredsmæssige udfordringer, der opstår, så prøver jeg først det. Men samtidig kan jeg godt bruge egen læge også, og jeg tager også Pinex og Ipren, når jeg har smerter,” forklarer hun.

Hvorvidt kinesiologi og de vitaminer og mineraler, hun indtager, er pengene værd, har hun for længst gjort op med sig selv. Annette Bertelsen afslutter:

”Alternativ behandling er så vigtig en del af mit liv, og det bruger jeg gerne både tid og økonomi på. Man kan vælge at bruge sine penge til en ting eller en anden ting, det er prioriteringer, som man må gøre sig i tilværelsen. De her behandlinger giver mig bedre styr på mine udfordringer og dermed et bedre liv, så det giver helt sig selv.”