Gå til hovedindhold

Vi undersøger: Kinesiologi

Der findes mange tilbud inden for alternativ behandling, og det kan være svært at gennemskue, hvad der er op og ned på de mange behandlingsformer. Hvad kan du bruge dem til, og hvad er videnskabeligt bevist?

Kvinde bliver trykket i nakken

Hvad er kinesiologi?

Kinesiologi betyder læren om muskler, og det kommer måske som en overraskelse for den ikke indviede, at behandlingstypen stammer fra USA og ikke fra Asien. Dog er der flere paralleller til traditionel kinesisk medicin.

I begyndelsen af 1960'erne fik kiropraktoren George Goodheart et gennembrud med sine tanker om sammenhæng mellem muskler, kirtler, organer og det mentale. Han er både idémanden bag kinesiologi og tankefeltterapi.

Selve kinesiologibehandlingen kredser om test af muskler. Ved at undersøge en muskels styrke (tonus) ved at trykke på den, mener man, at en behandler kan vurdere, hvor problemer i kroppens energisystem stammer fra.

Når en behandling iværksættes, også kaldet for afbalancering, arbejdes der med tryk og let massage af kroppens meridianbaner (også kaldet energibaner, som optræder i flere alternative behandlingsformer).

Grundtanken er, at hvis en meridian er blokeret, bliver energistrømmen bremset, og både muskler og organer kan miste væsentlig funktionsevne.

Kinesiologis grundlægger George Goodheart mente at kunne bestemme mange sammenhænge, som ikke er mulige i det etablerede sundhedssystem. Blandt andet at mennesker med mavesår næsten altid har den samme svage muskel i skulderen, ligesom man har en svag muskel ved lårbenet, hvis man har nyreproblemer.

Hvad kan det bruges til?

Behandlere sætter selv en tyk streg under, at de kan kortlægge og behandle sygdomme, som ellers ikke kan diagnosticeres. I samme boldgade nævnes det også, at kinesiologi er det rigtige at ty til, hvis det resterende sundhedssystem har opgivet af behandle dig. Ellers slår de sig på at kunne behandle en lang række psykiske problemer, overfølsomhedsreaktioner og mangel på energi samt en lang liste af fysiske skavanker.

Hvad siger videnskaben?

Der findes ikke noget overbevisende studie, der med sikkerhed kan sige, at kinesiologi skulle have en effekt. Forsøget har ellers været gjort flere gange, men resultaterne har været behæftet med så stor usikkerhed, at der ikke kunne drages konklusioner i den ene eller anden retning.

Hvad koster det?

Priser for en times behandling med kinesiologi svinger relativt meget, men de fleste steder ender man i lejet 700 til 1.000 kroner. Det er ikke muligt at få tilskud til behandlingen.

Indholdet er lavet på baggrund af blandt andet information fra det norske center indenfor komplementær og alternativ medicin (NAFKAM).

Du kan læse mere om kinesiologi på NAFKAM's hjemmeside.