Gå til hovedindhold

Vi undersøger: zoneterapi

Der findes mange tilbud inden for alternativ behandling, og det kan være svært at gennemskue, hvad der er op og ned på de mange behandlingsformer? Hvad kan du bruge dem til, og hvad er videnskabeligt bevist?

En person får zoneterapi som alternativ behandling.

Hvad er zoneterapi?

Ifølge teorien bag zoneterapi er organer forbundet med først og fremmest punkter på foden. Behandleren gør brug af et zonekort, som er en oversigt over, hvor reflekspunkerne afspejler sig i kroppen. Gør et punkt ondt på foden, når det stimuleres, svarer det til, hvor i din krop, der findes et problem eller en ubalance.

Zoneterapeuter behandler ud fra troen på, at der findes en energi, som cirkulerer rundt i kroppen. Når energistrømmen blokeres, vil det skabe problemer i eksempelvis de indre organer. Derfor masseres reflekszonerne, så energien bliver frigivet og problemet i kroppen bedres og heles.

Hvad kan det bruges til?

Det kan være udfordringer relateret til allergi og astma, hjertekarsygdomme, angst og depression, migræne, forstoppelse samt problemer knyttet til graviditet og fødsel, som en zoneterapeut tilbyder at behandle, men listen er meget længere, hvis man besøger de enkelte behandleres hjemmesider.

Hvad siger videnskaben?

Generelt er der ikke et helstøbt billede af evidens og dermed virkning af zoneterapi. Der er lavet et væld af undersøgelser, hvor man har testet mennesker med definerede helbredsmæssige problematikker, men det går igen, at der er væsentlige mangler i grundlaget eller metoderne.

Så der kan derfor ikke sættes en tyk streg under et evidensgrundlag ved zoneterapi. I undersøgelser indikeres det dog, at zoneterapi muligvis har en lille effekt på eksempelvis søvnforstyrrelse (Huang, 2021), kolik/maveplager hos babyer (Karatas, 2020) og problemer associeret med diabetes (Cakici, 2016).

Hvad koster det?

Zoneterapi er en anerkendt alternativ behandlingsform, og det gør det muligt at få tilskud fra Sygeforsikringen danmark, hvis du er medlem. Du kan i den sammenhæng kun benytte dig af en registreret behandler (RAB), og din egen læge skal forinden have stillet en diagnose, som zoneterapeuten kan behandle dig for.

Der findes mange zoneterapeuter herhjemme, og en typisk behandling for en voksen koster mellem 500 og 700 kroner for en time før eventuelt tilskud.

Indholdet er lavet på baggrund af blandt andet information fra det norske center indenfor komplementær og alternativ medicin (NAFKAM). Du kan læse mere om zoneterapi på deres hjemmeside