Den akutte poliosygdom

Polio skyldes en meget smitsom virus, der ofte blot giver influenzasymptomer. Kun ganske få procent får lammelser.

Polio skyldes den meget smitsomme poliovirus. Poliovirus kan leve i tarmen på mennesker og overføres fra kontakt med afføring.

Hos langt de fleste, som kommer i kontakt med poliovirus, bliver virus bekæmpet i tarmen og vil måske give lidt diarré. Hos nogle kommer virus dog ind gennem tarmen og videre ud i kroppen, hvor det giver influenzalignende symptomer.

Kun hos nogle få procent af de ramte, trænger virus helt ind i rygmarvsvæsken i centralnervesystemet og giver voldsom hovedpine og nakkestivhed. Fra rygmarvsvæsken kan virus angribe nervecellerne i centralnervesystemet og ødelægge dem.

Det giver forskellige symptomer afhængig af, hvor i centralnervesystemet skaden sker. De mest markante symptomer er muskellammelse, men en lang række andre symptomer forekommer også hyppigt. Det drejer sig blandt andet om forstyrrelser i vandladningen, følesansen samt reguleringen af kroppens basale funktioner (puls, blodtryk, temperatur og vejrtrækning).

Kroppens forsvar – immunsystemet – får i de fleste tilfælde nedkæmpet virusangrebet, men inden det sker, kan nogle nerver være døde og andre så skadede, at de ikke længere kan komme til at fungere optimalt.

Polioepidemierne i Danmark

60 procent af de danskere, der fik lammelser under polioepidemierne i 50'erne og 60'erne, blev ramt i arme, ben og/eller krop.

Hos cirka 15 procent var lammelserne begrænset til musklerne i hoved og hals. De resterende cirka 25 procent havde lammelser begge steder. I de tilfælde, hvor der var lammelser i hoved og hals, var der stor risiko for, at forløbet kunne ende dødeligt, fordi centrene for de automatiske reguleringer af kroppens basale funktioner blev ramt.

Verdenskendt blev den danske anæstesilæge Bjørn Ibsen, da han i 1952 fandt ud af at hjælpe de patienter, der havde vejrtrækningsbesvær, ved at lægge et rør i luftrøret og pumpe luft ud i lungerne ved hjælp af en ballon, der blev klemt sammen.

Du kan læse mere om den fantastiske indsats, der blev gjort epidemien i 1952 i Paul Warwikers bog: Polio, historien om den store polioepidemi i København