Gå til hovedindhold

Når søvnen forstyrres

Der er generelt mange årsager til søvnproblemer, og endnu flere til at polioramte kan have det. For at forstå søvnproblemerne er det nødvendigt at vide lidt generelt om søvn.

En person ligger i sin seng, mens man kan se, at hans vækkeur står på natbordet.

Søvnens funktion er at koble bevidstheden fra, så storhjernen får fred til at restituere. Jo længere ned du kommer i søvnen, desto dybere og roligere bliver vejrtrækningen. Du skal helt ned i den dybeste fase for, at du føler dig udhvilet efter søvn. Sker det ikke, kan du føle dig træt - også selv om du har sovet.

Søvnen styres fra et center i den forlængede rygmarv. Søvncenteret påvirkes af en lang række faktorer, som enten kan fremme søvnen eller hæmme den. Overordnet drejer det sig om forskellige impulser fra kroppen, om fysiske og psykiske forhold og om vaner. Centeret kan have været påvirket under det akutte polioangreb, og polioramte kan derfor teoretisk set have søvnproblemer, fordi søvncenteret ikke fungerer optimalt. Der er dog også mange andre grunde til, at polioramte kan have søvnproblemer.

Søvnproblemer kan inddeles i problemer med at falde i søvn og problemer med at sove igennem uden at vågne undervejs. Indsovningsproblemer påvirkes især af dine vaner og din psykiske tilstand samt af forskellige fysiske forhold.

Problemer med at sove igennem påvirkes især af signaler fra kroppen.

I gennemsnit er en nattesøvn omkring syv timer. Overstiger søvnbehovet væsentligt de syv timer, eller føler du dig aldrig udhvilet efter nattens søvn, bør du få lavet en søvnundersøgelse. Det er vigtigt, fordi søvnproblemer hænger sammen med en lang række andre sygdomme, og fordi en dårlig søvn påvirker livskvaliteten.

Polioramte bør henvises til respirations- eller søvncenter

Der skal specialiseret viden til, hvis du har problemer med søvnen.

Polioramte bør henvises til et af universitetshospitalernes respirations- eller søvncentre, der har højt specialiseret viden om søvnproblemer. En almindelig søvnklinik har sjældent tilstrækkelig viden til at udrede og behandle de mere komplicerede problematikker, polio kan give anledning til.