Gå til hovedindhold

Gurkemejepesto

Curcumin, der findes i krydderiet gurkemeje, er gavnligt at spise efter en hjernerystelse. Stoffet er godt til at dæmpe inflammationen i hjernen og har antioxidantvirkning.

Gurkemejepesto

Opskriften er fra bogen 'Superkost til Hjernerystelser'. Gurkemeje har en lang række gode egenskaber, f.eks. virker det smertedæmpende. Du kan lave din egen gurkemejepesto, som du kan spise dagligt. Det er ikke nok at drysse lidt på din mad.

Ingredienser

½ dl gurkemejepulver (økologisk)
1 dl vand
1 lille tsk. sort kværnet peber
1 tsk. olie, f.eks. olivenolie eller kokosolie

Tilberedning

Kom gurkemejen i en kasserolle med halvdelen af vandet. Varm langsomt op under omrøring. Hav gerne et forklæde på, da gurkemeje farver og pletter temmelig meget.

Hæld langsomt resten af vandet i ad flere omgange og lad det koge stille og roligt i 7-10 minutter. Rør hele tiden i blandingen. Måske skal der mere vand i, hvis det bliver for tørt.

Tilsæt sort peber. Når den er kogt færdig og har en passende konsistens – hverken flydende eller hård – tages den af blusset og står lidt.

Tilsæt 1 tsk. olivenolie eller kokosolie og rør godt rundt.

Hæld blandingen i et skoldet syltetøjsglas og sæt det i køleskabet efter afkøling.

Spis 1 tsk. eller en smule mere dagligt. Blandingen kan holde sig i køleskab i 1 uges tid eller lidt mere.

Du kan spise den på varm og kold mad. Du kan røre den i en dressing, bruge den til at krydre aftensmaden eller røre den i yoghurt eller en smoothie.

Du kan også tilsætte andet krydderi, hvis du har lyst til en ny smagsvariant, f.eks. ingefær, chili, paprika eller hvidløg.

OBS: Når du opvarmer gurkemeje og tilsætter peber, øger det biotilgængeligheden af curcumin, som er et af de vigtige stoffer i gurkemejen. Man tilsætter olie for at gøre gurkemejen mere letoptagelig i kroppen.