Gå til hovedindhold

Øvelser i Self-Compassion

At bruge Compassion på dig selv virker beroligende. Når du kan berolige dig selv, bliver du ikke så påvirket af livets udfordringer, og at du er i en vanskelig situation. Du får også mere handlekraft og styrke til at håndtere det, der er svært. Her er Helle Laursens forslag til, hvordan du kan vise dig selv medfølelse.

Helle Laursen er Teacher Trainer og Supervisor i Mindful Self-Compassion (MSC) programmet.

Læs mere på deres hjemmeside.

1. Vær mod dig selv som du ville være mod andre

Når du er selvkritisk, så prøv at overveje, hvad du ville sige til én, du holder af, og som har det, som du har det lige nu. Hvordan ville dit tonefald være? Mærk den dybere intention af varme og støtte, hvis det var din gode ven, du talte til. Hvordan kan du bruge den på dig selv?

2. Lav en liste over, hvordan du kan vise dig selv medfølelse

Lav en liste, som du kan hente frem og lade dig inspirere af, hvis du bliver fanget af ubehagelige følelser og tanker. Listen viser dig, hvad kan du gøre i stedet, der er støttende for dig selv. Når vi har det svært, kan det hjælpe at trække sig og fokusere på noget, vi godt kan lide i stedet for køre rundt i selvkritik. Måske skal der stå på din liste, at du kan gå tur, se en sjov film, klappe din hund, bage din yndlingskage, ringe til en ven, lytte til lydbøger… Det skal være aktiviteter, som du plejer at få det bedre af.

3. Få kroppen til at slappe af

En anden øvelse er at gøre noget, der får kroppen til at slappe af. Det kan være blødgørende berøring, der får kroppen og dit nervesystem til at slappe af. Du kan fx lægge dine hænder på lår, mave eller der, hvor det føles mest behageligt for dig. Prøv at mærke kroppen indefra, så du også kan mærke varmen fra dine hænder. Brug gerne 8-10 minutter på det