En cykeltur, der spreder glæde

Når Poul Hansen kommer hjem fra en af sine mange cykelture, er han glad. Han har fået frisk luft, god motion, og så har han været med til at sprede glæde hos nogen, der ikke selv kan cykle.
Cykling uden alder er en landsdækkende forening af frivillige cyklister (piloter), som gratis giver ældre medborgere ture med frisk luft og nye oplevelser. Foreningens slogan er: ”Alle har ret til vind i håret.” Cykelturene foregår i eldrevne rickshaws. Mere end 5.000 piloter rundt om i landet er klar til at sætte sig op og træde i pedalerne, og i 2019 fik mere end 30.000 passagerer cykelture, hvor de kunne nyde byen, vandet, skoven eller bare den stille villavej.

Hvert år har mange mennesker i Guldborgsund kommune fornøjelsen af at stige ombord i Pouls rickshaw og få en køretur ud i det blå. Ofte er der småkager og kaffe med på kanden, og nogle gange er de flere cykler afsted samtidig.

Det er dejligt at se, hvor meget glæde en cykeltur kan sprede, og jeg nyder det jo også selv, siger Poul, der på grund af polio ikke går så godt.

- Det er dejligt at se, hvor meget glæde en cykeltur kan sprede, og jeg nyder det jo også selv, siger Poul, der på grund af polio ikke går så godt.

- Det kniber lidt med balancen på grund af min polio, men jeg kan sagtens cykle, siger Poul.

Og det gør han. Det bliver til mange hundrede kilometer hvert år på den eldrevne rickshaw, hvor passagererne samles op på kommunens plejehjem og nogle gange i private hjem. Passagerne er mennesker, der af den ene eller den anden grund ikke selv kan komme ud og cykle.

Cykling uden alder

Poul er frivillig cykelpilot i Guldborgsund kommune og var med til at starte tilbuddet i kommunen.

- Jeg så konceptet ’cykling uden alder’ i København og kontaktede Guldborgsund kommune for at høre, om det ikke også var noget, vi skulle have her i kommunen, fortæller Poul.

Det var der heldigvis opbakning til, og i dag har kommunen omkring 45 eldrevne rickshaws og mange flere cykelpiloter, der hver uge året rundt kører på tur.

- Om vinteren kører vi også. Der har vi køreposer i cyklen, som passagererne kan sidde nede i. Jeg putter varmedunke ned i køreposerne, så de ikke sidder og fryser, fortæller Poul. 

Vil du gerne have en cykeltur?

Cykling uden alder findes i dag i 46 af landets kommuner, og du kan se, om tilbuddet findes i din kommune på cyklingudenalder.dk

Ofte bookes cykelturene af plejehjem, men i nogle kommuner er der også mulighed for, at hjemmeboende ældre, mennesker med handicap og andre, der har svært ved selv at cykle kan blive inviteret på tur. Kontakt din kommune og hør om mulighederne der, hvor du bor.

Blandt andet er der i Guldborgsund Kommune, hvor Poul bor, mulighed for, at du kan bestille en cykeltur, selv om du bor i sit eget hjem.

Vil du være cykelpilot?

Alle kan blive cykelpiloter. Det vigtigste er, at du har lysten til at cykle. Som cykelpilot kan du være med til at skabe fantastiske øjeblikke og skønne cykelstunder ved at cykle ture sammen med andre, der ikke selv har mulighed for at cykle. Cyklerne er eldrevne rickshawcykler, og du cykler, når du har tid og lyst.

Læs mere om at blive cykelpilot på cyklingudenalder.dk/bliv-pilot